‘RMF is een technologie die klanten vooral moeten testen met hun eigen product’

17 augustus 2022 Lieneke Schuitemaker

Dat koeling een ‘hot topic’ is, blijkt mede uit het feit dat veel koelspecialisten in april aanwezig waren op Seafood Expo Global in Barcelona. Terug in Nederland gingen we op zoek naar trends en tips. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Mark Soetman van Radio Magnetic Freezing Europe.

Food-innovator Mark Soetman, eigenaar van Radio Magnetic Freezing Europe BV uit Helmond, was aanwezig op de Seafood Expo Global in Barcelona om de belangstelling te peilen voor een nieuwe vriesmethode: radio magnetic freezing (RMF). Soetman kwam vier jaar geleden in aanraking met radio magnetic freezing tijdens een werkbezoek aan China. RMF is een grote verbetering op huidige invriesmethodes, aldus Soetman. “Bij de huidige vriesmethodes met bijvoorbeeld vloeibare stikstof gaan cellen in het product stuk. Hoe sneller je invriest, hoe minder dat gebeurt, daar zijn de huidige invriestechnieken dan ook op gericht. Invriezen met RMF zorgt ervoor dat watermoleculen geen kristallen vormen, met behulp van een magnetisch veld en een dubbele radiogolf. Daardoor treedt geen schade op aan het in te vriezen product en maakt het niet meer uit hoe snel je invriest. Dat scheelt flink in het energieverbruik.”

Het afgelopen jaar heeft Soetman, die studeerde aan de TU in Delft, deze invries­methode in verschillende proefopstellingen getest in nauwe samenwerking met het eveneens Helmondse processingbedrijf Bodec. “Uit de testen bleek onder meer dat vergeleken met andere technieken de driploss (waterverlies bij ontdooien) een stuk minder is. Die kan zelfs teruggebracht worden tot 0. Ook vindt er geen verkleuring van het product plaats. En dit systeem verbruikt 18,6 procent minder energie dan de huidige standaard IQF (Individual Quick Freezing). Daarnaast bleek uit de testen met RMF ook een afdodend effect op schimmels en pathogenen.”

Volgens Soetman is de methode geschikt voor het invriezen van alle voedselproducten, dus ook vis. “We bouwen momenteel een vriestunnel. De vragen vanuit de markt richten zich vooral op grotere tunnels. Wij bouwen nu een kleine tunnel, om te laten zien wat er mogelijk is. We hebben onder meer getest met het invriezen van tonijn, witvis, krab, kreeft en gekookte garnalen.

Met de RMF-installatie die nu in Helmond gebouwd wordt, is het mogelijk gemiddeld 250 tot 450 kilo per uur in te vriezen. Soetman: “Daarmee gaan we de daaropvolgende zes maanden produceren en kleine producties draaien voor een aantal klanten. RMF is een technologie die klanten vooral moeten testen met hun eigen product, zodat ze zelf kunnen ervaren dat het echt niet te mooi is om waar te zijn.”

Dit is het derde deel van de Rondvraag 'Koelen: geen koud kunstje'. Volgende week volgt deel 4. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. De complete rondvraag staat in Vismagazine 5-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?