Roep om visserijminister tijdens debat in Stellendam

Visserijdebat Stellendam NVB-LS (28)

Afgelopen vrijdag, 3 februari, organiseerde het Nederlands Visbureau een visserijdebat met politici van verschillende partijen in restaurant Zoet en Zout in Stellendam. Voorafgaand aan het debat werden de politici rondgeleid door de afslag en de haven. Ook kregen ze een korte rondleiding bij de coöperatie Westvoorn, een testlocatie voor innovatieve vangsttechnieken.

In de visafslag kregen de politici uitleg over aanvoer en verwerking. Bij het bezoek aan de pulskotter GO 31 Morgenster gaf schipper Klaas van Dam uitleg over bijvangst en de aanlandplicht.

 

Brexit

Voorafgaand aan het visserijdebat gaven Guus Pastoor, voorztter van de Visfederatie, Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse vissersbond en Pim Visser, directeur van VisNed, inleidingen over onder meer de Brexit, handelsnormen, de aanlandplicht, Natura 2000 en de pulvisserij. Daarbij werd door verschillende sectorvoormannen gepleit voor een minister voor visserij.

 

Oproep aan de politiek

Na de pauze volgde het visserijdebat met de zaal. Politici Barbara Visser (VVD), Elbert Dijkgraaf, (SGP), Peter van Dalen (CU), Jo-Annes de Bat (CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Niels van den Berge (GroenLinks) gingen met elkaar en met de zaal in discussie over de standpunten van hun partijen over zaken die van belang zijn voor de vissector. Vanuit de zaal werden de politici daarbij flink aan de tand gevoeld, onder meer door Job Schot van EMK, die de vertegenwoordigers van de partijen opriep in de Kamer op te komen voor de belangen van de vissers. “Wij vragen: zet je in voor onze mooie sector. We weten dat er nog meer geïnnoveerd moet worden. Maar: geef ons de tijd!”

Op de foto de politici bij de GO 31 Morgenster tijdens het werkbezoek aan Stellendam

 

 
Lees ook
Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers bundelen krachten tegen windparken op zee

Nederlandse en Franse vissers trekken samen op in de strijd tegen windparken op zee. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse en Franse visserijorganisaties kwamen naar Brussel om hun bezwaren tegen de windmolenparken aan te kaarten. Dat meldt Visserijnieuws.

Minder puls, meer pluis

Minder puls, meer pluis

Op de Nederlandse stranden spoelt weer meer 'vispluis' aan, blijkt uit de jaarlijkse strandopruimdag die cultuurorganisatie Centree in Zierikzee dit weekend organiseerde.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.