Roep om visserijminister tijdens debat in Stellendam

Visserijdebat Stellendam NVB-LS (28)

Afgelopen vrijdag, 3 februari, organiseerde het Nederlands Visbureau een visserijdebat met politici van verschillende partijen in restaurant Zoet en Zout in Stellendam. Voorafgaand aan het debat werden de politici rondgeleid door de afslag en de haven. Ook kregen ze een korte rondleiding bij de coöperatie Westvoorn, een testlocatie voor innovatieve vangsttechnieken.

In de visafslag kregen de politici uitleg over aanvoer en verwerking. Bij het bezoek aan de pulskotter GO 31 Morgenster gaf schipper Klaas van Dam uitleg over bijvangst en de aanlandplicht.

 

Brexit

Voorafgaand aan het visserijdebat gaven Guus Pastoor, voorztter van de Visfederatie, Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse vissersbond en Pim Visser, directeur van VisNed, inleidingen over onder meer de Brexit, handelsnormen, de aanlandplicht, Natura 2000 en de pulvisserij. Daarbij werd door verschillende sectorvoormannen gepleit voor een minister voor visserij.

 

Oproep aan de politiek

Na de pauze volgde het visserijdebat met de zaal. Politici Barbara Visser (VVD), Elbert Dijkgraaf, (SGP), Peter van Dalen (CU), Jo-Annes de Bat (CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Niels van den Berge (GroenLinks) gingen met elkaar en met de zaal in discussie over de standpunten van hun partijen over zaken die van belang zijn voor de vissector. Vanuit de zaal werden de politici daarbij flink aan de tand gevoeld, onder meer door Job Schot van EMK, die de vertegenwoordigers van de partijen opriep in de Kamer op te komen voor de belangen van de vissers. “Wij vragen: zet je in voor onze mooie sector. We weten dat er nog meer geïnnoveerd moet worden. Maar: geef ons de tijd!”

Op de foto de politici bij de GO 31 Morgenster tijdens het werkbezoek aan Stellendam

 

 
Lees ook
Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van...

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.