Roep om visserijminister tijdens debat in Stellendam

Visserijdebat Stellendam NVB-LS (28)

Afgelopen vrijdag, 3 februari, organiseerde het Nederlands Visbureau een visserijdebat met politici van verschillende partijen in restaurant Zoet en Zout in Stellendam. Voorafgaand aan het debat werden de politici rondgeleid door de afslag en de haven. Ook kregen ze een korte rondleiding bij de coöperatie Westvoorn, een testlocatie voor innovatieve vangsttechnieken.

In de visafslag kregen de politici uitleg over aanvoer en verwerking. Bij het bezoek aan de pulskotter GO 31 Morgenster gaf schipper Klaas van Dam uitleg over bijvangst en de aanlandplicht.

 

Brexit

Voorafgaand aan het visserijdebat gaven Guus Pastoor, voorztter van de Visfederatie, Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse vissersbond en Pim Visser, directeur van VisNed, inleidingen over onder meer de Brexit, handelsnormen, de aanlandplicht, Natura 2000 en de pulvisserij. Daarbij werd door verschillende sectorvoormannen gepleit voor een minister voor visserij.

 

Oproep aan de politiek

Na de pauze volgde het visserijdebat met de zaal. Politici Barbara Visser (VVD), Elbert Dijkgraaf, (SGP), Peter van Dalen (CU), Jo-Annes de Bat (CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Niels van den Berge (GroenLinks) gingen met elkaar en met de zaal in discussie over de standpunten van hun partijen over zaken die van belang zijn voor de vissector. Vanuit de zaal werden de politici daarbij flink aan de tand gevoeld, onder meer door Job Schot van EMK, die de vertegenwoordigers van de partijen opriep in de Kamer op te komen voor de belangen van de vissers. “Wij vragen: zet je in voor onze mooie sector. We weten dat er nog meer geïnnoveerd moet worden. Maar: geef ons de tijd!”

Op de foto de politici bij de GO 31 Morgenster tijdens het werkbezoek aan Stellendam

 

 
Lees ook
Gemiddeld genomen

Gemiddeld genomen

Voor mensen met een wisselend inkomen bestaat er een interessante mogelijkheid om hun inkomen over drie jaar te middelen en zo inkomstenbelasting terug te ontvangen.

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil een kleinere, diversere en duurzamere vissersvloot. Hiervoor trekt het kabinet in totaal € 444 miljoen uit. Dit geld is bestemd voor onder andere sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen.

Koele Noordzeevis

Koele Noordzeevis

Ook deze maand blijft een groot gedeelte van de Noordzeevloot op zondagavond in de havens liggen en vaart niet uit. Want het kan niet uit met de stijgende brandstofprijzen. Dat bovenop andere tegenvallers in de visserij.