Rokerij Hoeks & Heerlijk ambassadeur Noordzeevis

Vismagazine_Rokerij Hoeks & Heerlijk

Rokerij Hoeks & Heerlijk is een ambachtelijke visrokerij opgericht door Johan Leerdam uit Hoek van Holland. Het bedrijf is de eerste rokerij die ambassadeur van Noordzeevis uit Scheveningen is geworden.

Rokerij Hoeks & Heerlijk

Het roken is ontstond bij Leerdam uit een hobby en groeide uit tot een passie. Het groeide uit van rookfeesten voor vrienden en kennissen tot een eigen rokerij. Bij Rokerij Hoeks & Heerlijk wordt het roken nog op de ambachtelijke manier uitgevoerd. Dat betekent: het pekelen van de vis, het langzaam drogen en het roken met beuken- of eikenhout.

Leerdam: “Als kleine jongen ging ik graag op vakantie met mijn familie naar Enkhuizen. Een van de redenen dat ik daar graag kwam, is vanwege de verse paling die ik daar kon eten. Mijn familie zit van oudsher in de palingvisserij, dus het zit echt in m’n bloed. Toen ik een aantal jaar geleden opnieuw in aanraking kwam met het roken van vis was ik verkocht. Een oudere man uit Monnikendam leerde me de kneepjes van het vak en heeft me alle tips en tricks bijgebracht.”

Noordzeevis uit Scheveningen

En naast het roken van paling, rookt Leerdam nu ook makreel, poon en schar. “Gaandeweg zal ik steeds meer soorten Noordzeevis gaan roken” aldus Leerdam. Daarom ontving hij de oorkonde voor zijn ambassadeurschap van Noordzeevis uit Scheveningen uit handen van Barry Verbeek, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument. Het doel is om de consumptie van Noordzeevis uit Scheveningen stimuleren door deze vis herkenbaar te maken en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten.

Lees ook
Oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen voor Simonis aan de Haven

Oorkonde Noordzeevis uit Scheveningen voor Simonis aan de Haven

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft er weer een nieuwe ambassadeur bij. Donderdag 17 februari nam Giovanni Simonis de bijbehorende oorkonde in ontvangst. Het restaurant kreeg de oorkonde vanwege het met passie aanbieden en geliefd maken van producten uit eigen zee.

De Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ‘60

De Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ‘60

Het Haags Gemeentearchief brengt met het filmproject ‘Ik was erbij: verhalen uit de stad’ het verleden tot leven. Op het YouTube kanaal van Omroep West staat sinds kort een aflevering over de Scheveningse Visafslag in de jaren ’50 en ’60.

Dit staat er in 2022 op stapel

Dit staat er in 2022 op stapel

Het jaar 2022 is gestart met de verspreiding van een ‘Vis van de Maand’-bureaukalender. In deze kalender is eveneens een kort verslag opgenomen van de activiteiten. In tegenstelling tot de uitreiking na een nieuwjaarsbijeenkomst is deze kalender met nieuwjaarswens per post verstuurd.