Rokerijen vrezen voor halvering omzet

Rokerij Esser_Foto WM den Heijer

Directeur Erik Esser van rokerij Esser (links) en medewerker Jimmy den Heijer vrezen dat ze het roken van makreel moeten halveren (foto: Willem M. den Heijer).

Het aantal rokerijen in Nederland is lang niet meer zo groot als voorheen maar de overgebleven bedrijven kampen allemaal met omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. Op basis van een dalende vraag stemmen ze hun volumes te roken vis af.

Weliswaar is het niet de sluiting van de horeca die pijn doet maar de verminderde afname van gerookte waar bij visdetaillisten en ambulante handelaren.

In Scheveningen rookt vishandel Simonis louter voor eigen gebruik, maar Rokerij Esser belevert viszaken en visgroothandelaren in de Randstad en op de locatie aan de Schokkerweg komen elke ochtend ambulante handelaren gerookte makreel en bokking ophalen. Roeleveld rookt voor de eigen viswinkel maar doet ook grote partijen die bestemd zijn voor export. In alle segmenten ondervinden de beide rokerijen omzetverlies.

Rotterdamse markt

Op 13 maart ging de Rotterdamse markt op slot. Een maatregel die direct gevolgen had voor Esser. Veel ambulante handelaren kwamen niet meer opdagen of lieten weten dat ze de bestelling moesten laten staan. “Dat zijn maatregelen die voelbaar zijn. Ik heb hier tien personeelsleden rondlopen en als dan de helft van je omzet wegvalt en er minder gerookt hoeft te worden, dan moet ik mensen naar huis sturen of de werktijden verkorten”, zo legt directeur Erik Esser uit. Als markten gesloten blijven, zal dat volgens Esser zeker 50 procent omzetverlies betekenen. “We zullen de productie moeten halveren.”

Dossiers
Lees ook
Retailsector blij met Steunakkoord 2.0 vastgoed

Retailsector blij met Steunakkoord 2.0 vastgoed

De retail- en de vastgoedsector komen na na weken van onderhandelingen met het Steunakkoord 2.0. Dit akkoord geeft vooral de retailers handvatten om tot afspraken met verhuurders te komen. De Retailsector is zeer tevreden met de afspraken. Dat meldt Detailhandel Nederland op de website.

3 tips voor visspecialisten tijdens de coronacrisis

3 tips voor visspecialisten tijdens de coronacrisis

Nederland is in de ban van de coronacrisis. De visdetailhandel wordt ook geraakt. Zeker de bedrijven die frequent leveren aan de horeca en bedrijven die afhankelijk zijn van toeristen of dagjesmensen hebben last van alle maatregelen. Gelukkig zien we in deze tijd ook veel mooie nieuwe initiatieven ontstaan in de sector. Initiatieven waar meer visspecialisten...

Gastvrij Rotterdam verplaatst naar 2021

Gastvrij Rotterdam verplaatst naar 2021

Vanwege de verspreiding van het coronavirus en bijbehorende maatregelen heeft de organisatie van Gastvrij Rotterdam besloten om de achtste editie van de vakbeurs te verplaatsen naar 2021. De vakbeurs stond gepland van 21 t/m 23 september 2020 en vindt nu plaats van 20 t/m 22 september 2021 in Rotterdam Ahoy.