Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group

28 september 2020 Lieneke Schuitemaker
De UK 205 Spes Nova: het duurzame schip waarmee de schol voor Adri & Zoon wordt gevangen (foto: Adri & Zoon).

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

Die overname was eigenlijk een toevallige samenloop van omstandigheden,” vertelt Adri Bruijnooge, directeur-eigenaar van Adri & Zoon. “Drie jaar geleden overwogen we of het mogelijk was om visquota te kopen in IJsland, om zo regelmatige aanvoer van vis te garanderen. Op advies van onze bank zijn we daarover gaan praten met de directeuren van rederij W. van der Zwan & Zoon, die veel ervaring hebben met de aankoop van quota. We hadden een goed gesprek, maar daar bleef het op dat moment bij.”

Niet zo heel lang geleden ontmoette Bruijnooge één van de directeuren van Van der Zwan weer bij een symposium. “Wij kregen op dat moment steeds meer vraag naar Noordzeevis en naar aanleiding daarvan belde ik hem kort daarna om schol van hem te kopen.”

Van der Zwan had inmiddels, in 2018, de Ekofish Group overgenomen, vervolgt Bruijnooge. “Een mooi, duurzaam Urker visbedrijf dat goede kwaliteit Noordzeevis vangt, met de twinrig visserijmethode. Gerard Zwijnenburg, één van de twee directeuren van Van der Zwan, kwam vervolgens hier langs met de vraag of wij interesse hadden in overname van de handelspoot van Ekofish. Zij wilden zich concentreren op hun sterke punt: de visserij. De handel was voor hen toch teveel een andersoortige tak van sport.”

Meer weten over de samenwerking van Adri & zoon en Ekofish Group? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 6-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?