Internationale samenwerking WWF en Rio Mare

WWF_Rio Mare

WWF Internationaal, WWF Italië en Bolton Alimentari, in Nederland bekend van het merk Rio Mare, hebben een nieuwe, internationale samenwerking aangekondigd om de duurzaamheid en traceerbaarheid van visconserven te vergroten. Het doel van deze vierjarige samenwerking is de implementatie van een nieuwe, betrouwbare inkoopstrategie. Dit helpt Bolton Alimentari ook om de ambitie te realiseren om over acht jaar 100 procent van haar vis uit duurzame bronnen te betrekken.

Samenwerking WFF en Bolton Alimentari

Samen gaan ze werken aan oplossingen om duurzame productie- en inkooppraktijken voor de visconservenindustrie te ontwikkelen. Deze samenwerking moet het aanbod van duurzame vis vergroten, goed beheerde visserijen te steunen, transparantie in de toeleveringsketen van vis bevorderen en het bewustzijn van de consument over het belang van duurzame vis te vergroten.

Bij de samenwerking tussen 's werelds grootste natuurbeschermingsorganisatie en de Europees marktleider in productie van visconserven zijn verschillende landen en alle producten en merken van het bedrijf betrokken. Het project richt zich op de volgende gebieden: investeren in het verbeteren van het aanbod duurzame vis en het vergroten van de transparantie en traceerbaarheid voor de consument.

Rio Mare

Bolton Alimentari streeft ernaar om het aantal gecertificeerde duurzame producten in haar assortiment voortdurend te verhogen en heeft als doel gesteld om binnen acht jaar 100 procent van haar tonijn af te nemen van MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerde visserijen of van stabiele Fishery Improvement Projects, die gericht zijn op MSC certificering. Voor andere vissoorten zoals zalm, makreel en sardines is een soortgelijke belofte gemaakt.

Het bedrijf heeft al een geavanceerd traceerbaarheidssysteem ontwikkeld, dat als een van de eerste systemen ter wereld is gecertificeerd volgens de ISO 22005-norm door een onafhankelijke instantie. Het systeem maakt het mogelijk om elk blikje tonijn dat door het bedrijf is geproduceerd terug te traceren van de supermarkt naar het visgebied en de boot waarmee de vis is gevangen. Om de totale transparantie te verbeteren, wil Bolton Alimentari dit traceerbaarheidssysteem ook uitbreiden naar haar overige visconservenproducten.

 
Lees ook
Meer Noordzeevis met MSC duurzaamheidslabel

Meer Noordzeevis met MSC duurzaamheidslabel

Visserijorganisaties uit Nederland, Denemarken, Zweden en Duitsland werkten samen om diverse visserijsoorten te laten (her)certificeren onder het duurzaamheidslabel van Marine Stewardship Council (MSC). De certificaten werden 31 oktober gepubliceerd. Dit betekent nog meer duurzame vis met het blauwe MSC-etiket.

De visbranche komt samen in Bremen voor Fish International

De visbranche komt samen in Bremen voor Fish International

Nieuwe producten, verpakkingen, duurzaamheid en dierenwelzijn in aquacultuur. Dat is een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens Fish International . Deze vakbeurs vindt van 9 tot en met 11 februari plaats in Messe Bremen. De organisatie richt zich op bezoekers uit de industrie, retail en horeca.

Mogen we nog vis eten?

Mogen we nog vis eten?

In mei van dit jaar hield Guardian-columnist George Monbiot een vlammend betoog: we moeten stoppen met het eten van vis. Dat gaat visserijbioloog Christien Absil, directeur van de Good Fish Foundation en maker van de VISwijzer, te ver. We mogen wel degelijk vis eten, maar moeten een paar goede afwegingen maken.