Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Vismagazine_Pulsvisserij

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal vergunningen voor pulsvissen los weten te krijgen bij de EU. De helft daarvan loopt in april af.

Door redactie Foodlog

Omdat het Europees Parlement pas half april over het pulsvissen zal besluiten en nog niet duidelijk is hoeveel schepen uiteindelijk met de pulstechniek door zullen mogen vissen, heeft Schouten de ruim 40 aflopende vergunningen tot 1 juni verlengd.

Dat schrijft de minister in een brief die de NOS heeft mogen inzien. Dankzij de verlenging kunnen de betroffen vissers komende tijd gebruiken om over te stappen op andere vismethoden. Die tijd is nodig, omdat er inmiddels wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuw vistuig.

Er is mogelijk nog wel een probleempje. Voor de verlengingen heeft Schouten - voor zover bekend - geen toestemming gevraagd. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren, aldus de NOS. Of het wel mag van de Brusselse bazen is dus nog niet bekend.

Bron: Foodlog

Lees ook
Minister Schouten: Etikettering vishandelaren moet beter

Minister Schouten: Etikettering vishandelaren moet beter

Carola Schouten, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat de etikettering van vishandelaren beter moet. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen die D'66 stelde naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond. Volgens dat onderzoek voldoet 99 procent van de vishandelaren niet aan de etiketteringsregels.

Nieuwe vistechniek: de klapslof

Nieuwe vistechniek: de klapslof

Na het verbod op de pulsvisserij zijn vissers op zoek naar nieuwe vistechnieken. Een van die vissers is Jaap van der Vis van de TX-36. Hij vertelt aan dagblad Trouw over de klapslof.

Podcast over uitdagingen visserij

Podcast over uitdagingen visserij

Onlangs verscheen op het Rabo Food & Agri NL kanaal op Spotify de podcat 'Vissen we voor of achter het net?'. Leden van het Expertiseteam Visserij van de Rabobank gaan in op de ontwikkelingen en uitdagingen in de visserij.