Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Vismagazine_Pulsvisserij

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal vergunningen voor pulsvissen los weten te krijgen bij de EU. De helft daarvan loopt in april af.

Door redactie Foodlog

Omdat het Europees Parlement pas half april over het pulsvissen zal besluiten en nog niet duidelijk is hoeveel schepen uiteindelijk met de pulstechniek door zullen mogen vissen, heeft Schouten de ruim 40 aflopende vergunningen tot 1 juni verlengd.

Dat schrijft de minister in een brief die de NOS heeft mogen inzien. Dankzij de verlenging kunnen de betroffen vissers komende tijd gebruiken om over te stappen op andere vismethoden. Die tijd is nodig, omdat er inmiddels wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuw vistuig.

Er is mogelijk nog wel een probleempje. Voor de verlengingen heeft Schouten - voor zover bekend - geen toestemming gevraagd. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren, aldus de NOS. Of het wel mag van de Brusselse bazen is dus nog niet bekend.

Bron: Foodlog

Lees ook
Good Fish stelt Q&A op na webinar over Seaspiracy

Good Fish stelt Q&A op na webinar over Seaspiracy

Op donderdag 22 april organiseerde Good Fish het webinar Seaspiracy: Feiten & Fabels. De organisatie kijkt terug op een succesvol webinar. Tijdens het webinar was er onvoldoende tijd om alle vragen te beantwoorden. Daarom heeft Good Fish een Q&A opgesteld.

Levend fossiel

Levend fossiel

Wanneer ik ergens het drieletterwoord ‘vis’ lees of hoor, dan is dat voor mij een soort ‘wake-upcall’; alsof je scheepsnaam of visserijnummer door de marifoon schalt. Zo kwam ik op een markt het boek ‘Vis op de loop’ van visdeskundige (ichtyoloog) James Smith tegen.

VLAM: Duurzame visserij is mogelijk

VLAM: Duurzame visserij is mogelijk

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM reageert op de Netflix-documentaire Seaspiracy. De documentaire is erg kritisch over de grootschalige visserij en aquacultuur, vaak ver weg van Europa. "Het is belangrijk dat problemen zichtbaar worden gemaakt maar ook om nuance te brengen bij deze film én de context van de visserij in Europa toe...