Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Vismagazine_Pulsvisserij

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal vergunningen voor pulsvissen los weten te krijgen bij de EU. De helft daarvan loopt in april af.

Door redactie Foodlog

Omdat het Europees Parlement pas half april over het pulsvissen zal besluiten en nog niet duidelijk is hoeveel schepen uiteindelijk met de pulstechniek door zullen mogen vissen, heeft Schouten de ruim 40 aflopende vergunningen tot 1 juni verlengd.

Dat schrijft de minister in een brief die de NOS heeft mogen inzien. Dankzij de verlenging kunnen de betroffen vissers komende tijd gebruiken om over te stappen op andere vismethoden. Die tijd is nodig, omdat er inmiddels wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuw vistuig.

Er is mogelijk nog wel een probleempje. Voor de verlengingen heeft Schouten - voor zover bekend - geen toestemming gevraagd. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren, aldus de NOS. Of het wel mag van de Brusselse bazen is dus nog niet bekend.

Bron: Foodlog

Lees ook
Good Fish organiseert webinar over documentaire Seaspiracy

Good Fish organiseert webinar over documentaire Seaspiracy

Op Netflix staat al een tijdje de documentaire Seaspiracy over de negatieve effecten van de visserij op de oceanen. Door de populaire documentaire krijgt de Good Fish Foundation regelamtig de vraag of mensen nog wel vis kunnen eten. Daarom organiseert Good Fish op 22 april de webinar Seaspiracy: feiten en fabels.

Europees Hof besluit verbod pulsvisserij te handhaven

Europees Hof besluit verbod pulsvisserij te handhaven

Het Hof van Justitie van de Europese Unie besloot vandaag, 15 april, dat het totaalverbod voor pulsvisserij van kracht blijft. De uitspraak is gekoppeld aan een juridische procedure die de Nederlandse staat in 2019 heeft aangespannen bij het Europese Hof om het verbod op pulsvisserij herzien te krijgen.

OVV ontdekt te weinig bekend risico: korte kotters kapseizen onverwacht snel

OVV ontdekt te weinig bekend risico: korte kotters kapseizen onverwacht snel

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) lopen korte viskotters een groot maar nauwelijks onderkend gevaar om te kapseizen bij 'asymmetrisch beladen' zijn. Met die waarschuwing kwam de OVV vrijdag naar buiten.