Schouten verlengt pulsvis-vergunningen op eigen houtje

Vismagazine_Pulsvisserij

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij blijkt de vergunningen van de Nederlandse pulsvissers tot 1 juni te verlengen. Vorige maand besloot de Europese Unie tot een verbod op het pulsvissen, de efficiënte vistechniek waarbij vissen door stroomstootjes van de bodem opgeschrikt worden. De afgelopen jaren heeft Nederland in totaal een tachtigtal vergunningen voor pulsvissen los weten te krijgen bij de EU. De helft daarvan loopt in april af.

Door redactie Foodlog

Omdat het Europees Parlement pas half april over het pulsvissen zal besluiten en nog niet duidelijk is hoeveel schepen uiteindelijk met de pulstechniek door zullen mogen vissen, heeft Schouten de ruim 40 aflopende vergunningen tot 1 juni verlengd.

Dat schrijft de minister in een brief die de NOS heeft mogen inzien. Dankzij de verlenging kunnen de betroffen vissers komende tijd gebruiken om over te stappen op andere vismethoden. Die tijd is nodig, omdat er inmiddels wachtlijsten zijn ontstaan voor nieuw vistuig.

Er is mogelijk nog wel een probleempje. Voor de verlengingen heeft Schouten - voor zover bekend - geen toestemming gevraagd. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde nog niet reageren, aldus de NOS. Of het wel mag van de Brusselse bazen is dus nog niet bekend.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nederlandse vissector voelt zich ‘bestolen’

Nederlandse vissector voelt zich ‘bestolen’

De cijfers liegen er niet om. Brexit kostte Nederlandse visserijbedrijven 25 procent van het makreelquotum en 13 procent van het tongquotum. Vissers leveren dit uit eigen portemonnee in om de komende 5,5 jaar in Brits water te mogen blijven vissen.

EU, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen bereiken akkoord over visquota

EU, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen bereiken akkoord over visquota

De Europese Unie (EU), het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben een akkoord bereikt over de visquota voor de Noordzee in 2021. Dat melden verschillende media. Wat dit akkoord precies voor de Nederlandse vissers betekent wordt later bekend.

Schaduw over skrei-seizoen 2021

Schaduw over skrei-seizoen 2021

Een gebrek aan seizoenwerkers door de corona-pandemie bezorgt de Noorse visindustrie hoofdbrekens. Dat heeft zijn weerslag op het skrei-seizoen van 2021, dat dit jaar moeizaam op gang is gekomen. Nog een tegenvaller is dat de bekende Noorse winterkabeljauw haar MSC-keurmerk verliest.