Seafarm krijgt ASC-certificering voor platvis

Platvis_foto Seafarm (persbericht ASC certificering)

Foto: Seafarm

Seafarm voldoet aan de standaarden van het Aquaculture Stewardship Council (ASC). Met de ASC-certificering toont de Nederlandse tarbotkweker dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale negatieve gevolgen voor mens en milieu. Het is volgens ASC de eerste viskwekerij ter wereld die de certificering ontvangt voor platvis.

Het bedrijf in Zeeland produceert al tientallen jaren gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De verantwoordelijkheden op het gebied van milieu en mens zijn belangrijk bij Seafarm. Zo gebruikt de viskwekerij het natuurlijke, zilte bronwater uit de Oosterschelde en geen antibiotica of geneesmiddelen.

“Onze oprichters komen uit een echte vissersfamilie”, zegt Dave Bout van Seafarm. “We hebben altijd een sterke band met de zee gehad, maar beseffen dat visserij niet oneindig is. Daaruit is de wens ontstaan om het milieu te beschermen. We zijn er immers afhankelijk van voor ons voedsel. De ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare garantie van deze toewijding. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze inzet voor het milieu op transparante wijze is gecontroleerd. Omdat we ons eigen restaurant ter plekke runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor visliefhebbers.”

Standaarden voor platvis

ASC ontwikkelde de Platvis Standaard als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Als dit niet op een verantwoorde wijze gebeurt kan dit een negatieve impact hebben op milieu en mens. Een ASC-certificering eist dat kwekerijen zich aan bepaalde richtlijnen houden. De standaard is in 2019 gelanceerd na een grondige ontwikkelings- en consultatieperiode.

Om de certificering te ontvangen moet een platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook dient de kwekerij op een sociaal verantwoorde manier handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen. Seafarm heeft de ASC-certificering behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

Beschermen milieu

“Deze certificering demonstreert de toegewijde benadering van verantwoorde kweek van Seafarm”, zegt Maud van den Haspel, ASC General Manager in Nederland. “Bovendien is het goed nieuws voor Nederlandse visliefhebbers, want dit betekent dat ze kunnen genieten van hun tarbot in de wetenschap dat deze is geproduceerd met een minimale impact op milieu en sociaal gebied. Ik ben ervan overtuigd dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn en dat Seafarm's prestatie meer producenten zal aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieukwalificaties aan te tonen.”

De milieuambities van Seafarm stoppen niet met de toekenning van het ASC-keurmerk. De viskwekerij werkt momenteel aan verbeteringen van de energie-efficiëntie en afvalverwerking, met als doel vis te produceren met uitsluitend hernieuwbare energie.

Aquaculture Stewardship Council (ASC)

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een non-profitorganisatie die standaarden beheert voor verantwoorde viskweek. Viskwekers met een ASC-keurmerk beperken de negatieve invloed van de kweek op de natuur, het water en het milieu, en beschermen de sociale rechten van werknemers en omwonenden. Vis, schaal- en schelpdieren van deze kwekerijen zijn traceerbaar door de hele keten heen, en kunnen door middel van het bekende ASC-keurmerk herkend worden.Het World Wide Fund for Nature (WWF) en het Initiatief Duurzame Handel (IDH) richtten in 2010 ASC op. Er zijn wereldwijd meer dan 1500 kwekerijen gecertificeerd en meer dan 35 gecertificeerde vis, schaal- en schelpdiersoorten beschikbaar.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Doop mesheftenschip KG8 van Seafarm

Doop mesheftenschip KG8 van Seafarm

Op 11 maart doopte de 13-jarige Feline Bout het nieuwe mesheftenschip KG8 van Seafarm. Hiermee luidt Seafarm een nieuw tijdperk in. Het duurzame schip stoot 96 procent minder stikstof uit en verbruikt 31,7 procent minder energie.

Koning en minister bezoeken Seafarm’s duurzame mesheftenschip

Koning en minister bezoeken Seafarm’s duurzame mesheftenschip

Hoog bezoek bij Seafarm. Koning Willem-Alexander en minister Piet Adema bekeken 15 december het nieuwe duurzame mesheftenschip en kregen uitleg over de achtergrond. Adri Bout vertelde over het technisch ontwerp.

Bewuste Visweek zet onbekende helden uit het water in de schijnwerpers

Bewuste Visweek zet onbekende helden uit het water in de schijnwerpers

Van 26 september tot en met 2 oktober is de tiende editie van de jaarlijkse Bewuste Visweek: een initiatief van keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) die alle Nederlanders en Belgen oproept om stil te staan bij duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. Daarbij viert MSC dit jaar haar 25-jarig bestaan.