Segio Herman sluit zich aan bij de NorthSeaChefs

NorthSeaChefs

Het onderzoeksteam van de Belgische NorthSeaChefs breidt uit met twintig nieuwe chefs uit de cateringsector, hotelscholen en voor het eerst uit Nederland. Onder de nieuwe leden zitten namelijk de Zeeuwse chefs Sergio Herman en Syrco Bakker. Het doel van de NorthSeaChefs is om het duurzame gebruik verbeteren van onbekende en onbeminde Noordzeevis gevangen door Belgische vissers.

Sergio Herman: "Herman: "in Cadzand heb ik met Air Republic en Pure-C twee restaurants die pal aan de Noordzee liggen. Ik werk dus aan de bron en sta ook volledig achter het idee dat die Noordzee meer biedt dan enkel tarbot, griet of zeetong. Dat verhaal van met minder bekende en toch smaakvolle vissen werken, onderschrijf ik. Ook de waarde van bijvangst inzien, vraagt om een stuk opvoeding en bewustzijn. Daaraan wil ik graag meewerken."

De NorthSeaChefs ontvangen zes keer per jaar een 'blue box'. Hierin zit ongeveer tien kilo onbekende vissoorten en wetenschappelijke informatie waarmee ze in de keuken aan de slag gaan. De resultaten van hun culinaire experimenten komen daarna op de website te staan. Zo wil de organisatie de bekendheid en vraag naar duurzaam gevangen onbekende vis te vergroten. De vijftig chefs die verbonden zijn aan de NorthSeaChefs vertegenwoordigen zowel de klassieke als moderne keuken.

De NorthSeaChefs geloven dat hun activiteiten van de afgelopen vijf jaar hun vruchten afwerpen. Zo wordt steenbolk nu gewaardeerd door consumenten en niet langer als 'waardeloze' bijvangst ervaren. Ook het bewustzijn van het publiek rondom het waarderen van onbekende vissoorten is vergroot. NorthSeaChefs werkt hiervoor ook samen met de Belgische viswerker Gadus. Langs die weg komen minder bekende vissoorten in de koeling van Metro Cash&Carry te liggen.

 
Lees ook
Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Horecava 2020: van bijvangstkroket tot vegan vis

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame vissnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten. De overalltrend van gezond en plantaardig eten, dendert...

Dit zijn de trends in 2020

Dit zijn de trends in 2020

Voedsel van dichterbij, weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en kiezen voor kwaliteit; de trends voor 2020 zijn niet verrassend, maar bieden zeker kansen voor de (ambachtelijke) versondernemer. En voor de visspecialist liggen er specifieke kansen.

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Pulsvissen veroorzaakt geen massale sterfte bodemleven

Half november maakte Wageningen Marine Research-onderzoekers Pieke Molenaar en Edward Schram de resultaten van een kort praktijkonderzoek bekend. "We hebben geen massale directe sterfte van bodemleven aangetroffen in het spoor van een pulskotter”, aldus de onderzoekers.