Seizoen hangcultuurmosselen 2022 gestart

Hangcultuurmosselen_foto Henk Riswick_Vis 5-2018

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is gestart. 1 juni vond de officiële opening plaats met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. “Het seizoen laat al vroeg een goede kwaliteit zien, wij meten al vleespercentages van 30 procent en meer”, aldus mosselkweker Jacco Schot.

De kwaliteit van de mosselen is op alle productielocaties – ook in het Grevelingenmeer – heel goed. “Heerlijk! Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar en genieten van Zeeuwse mosselen. Het betekent bij ons; de zomer gaat beginnen”, aldus eregast en mosselambassadeur Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen.

Hangcultuurmosselen

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde de bekende Belgische Messy Chef Jelle Beeckmans aan de waterrand de net geoogste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Mosselen zijn op zich al lekker, maar ik heb een fris mosselgerechtje met gegrilde asperges, jus van vandouvan,

Zeker Zeeuws

De Zeeuwse hangmosselen zijn MSC en BIO gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke water-ecosystemen in stand blijft. Dankzij Covid-19 is er een hernieuwde interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Deze mosselen hebben het streekkeurmerk Zeker Zeeuws.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Vis in de media - week 29

Vis in de media - week 29

Zeeuwse mosselen, Vissers die ermee stoppen en de toekomst van de visserij in Wieringen. Wat lazen we deze week over de vissector? Een greep uit de media.

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Belgische supermarkten voeren mosseloorlog

Mosselen zijn een populair product in België. Momenteel woedt er in de Belgische supermarkten een ware prijzenoorlog. Bij verschillende supermarkten liggen de mosselen voor minder dan 3 euro per kilo in het schap.