Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen is gestart. 1 juni vond de officiële opening plaats met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. “Het seizoen laat al vroeg een goede kwaliteit zien, wij meten al vleespercentages van 30 procent en meer”, aldus mosselkweker Jacco Schot.

De kwaliteit van de mosselen is op alle productielocaties – ook in het Grevelingenmeer – heel goed. “Heerlijk! Wij Belgen kunnen enorm uitkijken naar en genieten van Zeeuwse mosselen. Het betekent bij ons; de zomer gaat beginnen”, aldus eregast en mosselambassadeur Sven Ornelis bij het keuren van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen.

Hangcultuurmosselen

De hangcultuurmosselen uit de Zeeuwse wateren zijn de eerste mosselen van het nieuwe seizoen. De mossel begint weer aan een nieuwe cyclus na de voortplantingsperiode. De mosselen groeien aan touwen boven in het water. Zonlicht zorgt ervoor dat hoog in de waterkolom het meeste voedsel aanwezig is. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche product, het bedraagt slechts 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur laat nog een paar weken op zich wachten. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien. Het Nederlands Mosselbureau houdt als startdatum 6 juli aan.

Ter gelegenheid van de nieuwe oogst hangcultuurmosselen bereidde de bekende Belgische Messy Chef Jelle Beeckmans aan de waterrand de net geoogste Zeeuwse hangcultuurmosselen. “Mosselen zijn op zich al lekker, maar ik heb een fris mosselgerechtje met gegrilde asperges, jus van vandouvan,

Zeker Zeeuws

De Zeeuwse hangmosselen zijn MSC en BIO gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke water-ecosystemen in stand blijft. Dankzij Covid-19 is er een hernieuwde interesse in lokaal geproduceerde streekproducten. Hangmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland – in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. Deze mosselen hebben het streekkeurmerk Zeker Zeeuws.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?