Seizoen Oosterscheldekreeft van start

Zeeuwse persreis kreeft 2019 (145)-kl

Het Oosterscheldekreeftseizoen is gestart. Zierikzee stond op donderdag 28 maart volledig in het teken van de Oosterscheldekreeft. Sportverslaggever Kees Jansma nam aan boord van de Frisia de eerste kreeft in ontvangst van de MS3. Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft had eerder in de feesttent alle genodigden al toegesproken. Hij was al vroeg top tv bij Goedemorgen Nederland. Ezinga denkt dat de aanvoer van Oosterscheldekreeft dit jaar beter zal zijn dan vorig jaar, omdat het warmer is. "Kreeft begint pas bij 6 graden Celsius te lopen." Veel publiciteit dus voor dit evenement. De kreeft was een flinke en naar schatting zo'n 40 jaar oud.

Jansma was vereerd om de eregast te zijn, maar vond zichzelf bijzaak. "Hoofdzaak is de veiling vanmiddag met Ronald Koeman voor Support Casper, een stichting die onderzoek doet naar alvleesklierkanker. Dat moet een mooi bedrag opleveren."

En dat deed het. De veiling 's middags in Colijnsplaat leverde een recordbedrag van € 50.000 op en daarmee ging de eerste Oosterscheldekreeft - 2 kilogram zwaar - naar W&A Fish en Delta Mossel.

Wijn en Bier

De Kreeftenwijn is dit jaar afkomstig uit Chili, een Chardonnay van wijnhuis Lapostolle. Het etiket is ontworpen door Bep Rook-Schot: een kreeft met de Zeelandbrug op de achtergrond. Voor het eerst is er ook een kreeftenbier. De Nautilus white lager van Maximus is een bier dat past bij de Oosterscheldekreeftmenu's die in diverse Zeeuwse restaurants worden geserveerd. Het bier is gebrouwen met Zeeuwse Mout. De 16 deelnemende restaurants zijn te vinden op www.oosterscheldekreeft.nl. Het Oosterscheldekreeftseizoen duurt tot 15 juli.

Lees ook
Opbrengst veiling eerste Oosterscheldekreeft 2020 naar Sawasdee

Opbrengst veiling eerste Oosterscheldekreeft 2020 naar Sawasdee

Cabaretier Najib Amhali veilt op donderdag 26 maart de eerste Oosterscheldekreeft van 2020. De veiling van de eerste kreeft is traditioneel het startschot voor het seizoen van deze Zeeuwse delicatesse. De opbrengst gaat dit jaar naar de Stichting Sawasdee die kansarme kinderen in Cambodja ondersteunt via bijzondere scholingsprojecten.

Kees Jansma opent het Oosterscheldekreeftenseizoen

Kees Jansma opent het Oosterscheldekreeftenseizoen

Sportverslaggever Kees Jansma opent 28 maart het Oosterscheldekreeftenseizoen 2019. Jansma maakte onlangs bekend dat hij gaat stoppen met zijn werkzaamheden. “Voor ons is dat een uitstekende reden om hem als eregast uit te nodigen om de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst te nemen”, aldus Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. ...

Ronald Koeman veilt eerste Oosterscheldekreeft

Ronald Koeman veilt eerste Oosterscheldekreeft

De bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman veilt donderdag 28 maart de eerste Oosterscheldekreeft in de visafslag van Colijnsplaat. Deze traditionele veiling vindt jaarlijks plaats en is de officiële start van het kreeftenseizoen. De opbrengst gaat dit jaar naar Support Casper, de campagne van Stichting Overleven met Alvleesklierkanker. Koeman...