‘Simpelweg meer vraag dan aanbod’

Heinen & Koelewijn_Rondvraag Vis 3-2022

Duurzame productie staat centraal bij de vissers en handelaren in kreeft, zo blijkt uit een rondgang. Door schaarste, quota’s en oplopende brandstofprijzen schieten de prijzen evenwel omhoog. Maar kreeft blijft een onverminderd populair product. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Jelmer Koelewijn van Heinen & Koelewijn.

Familiebedrijf Heinen & Koelewijn bestaat al sinds 1926 en is ooit begonnen als markthandel. Nu is de visonderneming actief op markten, in de winkel en horeca­groothandel, en beschikt het over een webshop: visoptafel.nl. Heinen & Koelewijn is benoemd tot ‘Visspecialist van het jaar 2015-2016’.
Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en we spreken daarom met commercieel directeur Jelmer Koelewijn. “We hebben in Bunschoten-Spakenburg onze verwerkingsruimte waar alle voorbereidingen voor markten en de winkel worden gemaakt”, trapt hij af. “Tevens worden de online- en horeca-orders hier verwerkt.” Heinen & Koelewijn levert aan de betere hotels en restaurants en deze willen over het algemeen graag kreeft op de kaart. “Vandaar dat wij deze in ons aanbod hebben”, verklaart Koelewijn. “Wij hebben hier homariums staan waar we de kreeften in bewaren. Deze worden ingevlogen vanuit Canada. Door ze zo op te slaan kunnen we ze levend bij de klanten afleveren.”

Onverminderd populair

Kreeft is volgens hem een zeer gewild product. Echter, hij ziet nu wel dat door de prijs veel mensen afhaken. “De prijs is enorm gestegen. Waarom? De transportkosten zijn omhoog gegaan. En er is simpelweg meer vraag dan aanbod. Dat bij elkaar drijft de prijs omhoog. We zien wel dat er afnemers zijn die ongeacht de prijs kreeft te allen tijde in hun assortiment willen hebben. Vooral hotels, restaurants en de betere cateraars.” De populariteit blijft dus onverminderd bestaan – zeker in de horeca. Toch zal met de huidige prijzen niet iedereen zich regelmatig kreeft kunnen veroorloven. Het is volgens de vis­specialist van belang dat de gehele keten op duurzame en verantwoorde manier kan blijven genieten van dit mooie product.

 

Dit is het laatste deel van de rondvraag 'De kreeft blijft onverminderd populair'. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 terug. De complete rondvraag is te lezen in Vismagazine 3-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Werken in de viswinkel tijdens hittegolf

Werken in de viswinkel tijdens hittegolf

Volgens meteorologen lopen de temperaturen deze week hoog op en krijgen we waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Ook vishandelaren moeten hier rekening mee houden. Welke maatregelen kan de visspecialist nemen?

Epos viert 70-jarig bestaan met Epos Vers! Festival

Epos viert 70-jarig bestaan met Epos Vers! Festival

Epos bestaat in 2022 70 jaar. De smaakmaker viert dit op 18 september met klanten en partners tijdens het Epos Vers! Festival. “Een inspiratie event voor versspecialisten waar proeven, ontmoeten en genieten centraal staan.”

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opent Mossel & Oesterboulevard Yerseke

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opent Mossel & Oesterboulevard Yerseke

De Mossel & Oesterboulevard in Yerseke is gestart. Gedeputeerde van de Provincie Zeeland, Jo-Annes de Bat, verrichtte de officiële opening door de elektrische Mossel & Oesterboulevard shuttlebus door het openingslint te rijden.