‘Simpelweg meer vraag dan aanbod’

25 mei 2022 Edwin Rensen

Duurzame productie staat centraal bij de vissers en handelaren in kreeft, zo blijkt uit een rondgang. Door schaarste, quota’s en oplopende brandstofprijzen schieten de prijzen evenwel omhoog. Maar kreeft blijft een onverminderd populair product. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Jelmer Koelewijn van Heinen & Koelewijn.

Familiebedrijf Heinen & Koelewijn bestaat al sinds 1926 en is ooit begonnen als markthandel. Nu is de visonderneming actief op markten, in de winkel en horeca­groothandel, en beschikt het over een webshop: visoptafel.nl. Heinen & Koelewijn is benoemd tot ‘Visspecialist van het jaar 2015-2016’.
Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en we spreken daarom met commercieel directeur Jelmer Koelewijn. “We hebben in Bunschoten-Spakenburg onze verwerkingsruimte waar alle voorbereidingen voor markten en de winkel worden gemaakt”, trapt hij af. “Tevens worden de online- en horeca-orders hier verwerkt.” Heinen & Koelewijn levert aan de betere hotels en restaurants en deze willen over het algemeen graag kreeft op de kaart. “Vandaar dat wij deze in ons aanbod hebben”, verklaart Koelewijn. “Wij hebben hier homariums staan waar we de kreeften in bewaren. Deze worden ingevlogen vanuit Canada. Door ze zo op te slaan kunnen we ze levend bij de klanten afleveren.”

Onverminderd populair

Kreeft is volgens hem een zeer gewild product. Echter, hij ziet nu wel dat door de prijs veel mensen afhaken. “De prijs is enorm gestegen. Waarom? De transportkosten zijn omhoog gegaan. En er is simpelweg meer vraag dan aanbod. Dat bij elkaar drijft de prijs omhoog. We zien wel dat er afnemers zijn die ongeacht de prijs kreeft te allen tijde in hun assortiment willen hebben. Vooral hotels, restaurants en de betere cateraars.” De populariteit blijft dus onverminderd bestaan – zeker in de horeca. Toch zal met de huidige prijzen niet iedereen zich regelmatig kreeft kunnen veroorloven. Het is volgens de vis­specialist van belang dat de gehele keten op duurzame en verantwoorde manier kan blijven genieten van dit mooie product.

 

Dit is het laatste deel van de rondvraag 'De kreeft blijft onverminderd populair'. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 terug. De complete rondvraag is te lezen in Vismagazine 3-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?