Start hangcultuurmossel-seizoen op ZZ4

Opening hangcultuur mosselseizoen 2017 (2)-kl

Het hangcultuurmosselseizoen is van start gegaan. De ZZ4 voer op 23 mei bij Neeltje Jans het water op om de eerste oogst binnen te halen. Een persdelegatie uit Nederland en België was daarbij aanwezig. Een groot deel van de mosselen gaat naar België, waar veel meer mosselen worden gegeten dan in Nederland.

MZI's

Voordat de genodigden aan boord van de ZZ4 gingen, verwelkomde Fleur Ouwehand van het Mosselbureau de aanwezigen in restaurant Proef Zeeland. De datum van de eerste oogst, 23 mei  is relatief vroeg, het kan ook twee weken later zijn. Mosselkweker Jacco Schot vertelde aansluitend iets over het hangcultuursysteem. Dit is een relatief nieuwe methode, die sinds eind jaren 80, begin jaren 90 ontwikkeld is. De mosselen groeien aan touwen die aan MZI's, mosselzaadinvanginstallaties, vastzitten. Omdat deze hoog in het water hangen, waar meer voedsel is, zijn ze sneller consumptierijp. Dit in tegenstelling tot de bodemcultuurmosselen, waarbij een boomkor over  de bodem sleept om de mosselen te oogsten.

Zeker Zeeuws

Zeeuwse mosselen, zowel de hangcultuur als de bodemcultuur, dragen het Zeker Zeeuws keurmerk. Sabine Verburg gaf kort uitleg over het keurmerk voor producten die alle een 100 procent Zeeuws streekproduct zijn. "Dat gaat van A tot Z, van aardappel tot zuivel. En daar zit ook veel vis bij." Inmiddels zijn er 118 producten met het Zeker Zeeuws keurmerk, waaronder ook wijn, vlees, fruit en zelfs sloophout waar kunst van wordt gemaakt. Op het verlanglijstje van de organisatie staan bovenaan nog Noordzeekrab en kreukels. Primeur van deze dag was vooral voor de Belgen interessant: de informatie van het Zeker Zeeuws keurmerk is nu ook Franstalig beschikbaar.

Eerste oogst

De mosselkwekers Simon Schot en Julien Barbé haalden de eerste oogst op uit het water. Ze proefden de mosselen rauw en waren enthousiast. "Een prima kwaliteit, lekker zilt en romig", aldus Schot. Ook de Vlaamse culinair specialist Sven Ornelis, voor het eerst aanwezig bij het evenement, was aangenaam verrast. Hij proefde het verschil tussen hangcultuur en bodemcultuurmosselen. "De hangcultuur is zachter er malser. Wij Belgen zijn zot van mossels en nu kunnen we zeggen: Yes, ze zijn er!"

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

WUR berekent echte prijs Nederlandse mosselen

“Wie echt duurzaam en gezond wil eten, zou Nederlandse mosselen moeten kiezen”, meldden onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Ze berekenden de echte prijs voor mosselen en keken hierbij naar milieubelasting en de positieve effecten van de productie.

‘Opvallend dat klanten ook nog graag fysiek komen winkelen’

‘Opvallend dat klanten ook nog graag fysiek komen winkelen’

Bij versspecialisten heeft bestellen, zeker na corona, een impuls gekregen. De markt voor bezorging groeit, maar is nog altijd een relatief klein deel van de totale online omzet. En er zijn nog veel ondernemers zonder webshop. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Jan Knulst van Proef Zeeland.

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testen uitgevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen.