In Yerseke vindt op 6 juli de officiële start van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen plaats. In aanwezigheid van genodigden worden de eerste mosselen van de nieuwe oogst uit de Oosterschelde opgevist. Ook mosselambassadeur en voetbalanalist Jan Boskamp is aanwezig als speciale gast.

Naast het opvissen van de eerste mosselen vindt ook de presentatie van de Zeeuwse mosselburger plaats. Met deze gezonde burger, rijk aan hoogwaardige eiwitten uit de zee, wil de Zeeuwse kunstenaar en fotograaf Rem van den Bosch deze zomer de markt veroveren. Aan boord van de mosselkotter YE 100 brengt de Belgische stadsartiest Denis Meyers live een ‘Ode aan de Mosselpot’ brengen, waarbij de traditionele dampende pot met Zeeuwse mosselen een eigentijds gezicht krijgt.

De voorman van de mosselkweker Addy Risseeuw praat tijdens de vaartocht op de Oosterschelde de aanwezigen bij over de laatste ontwikkelingen in de mosselsector. Hij geeft een terugblik op het afgelopen jaar en gaat in op de verwachtingen voor het komend seizoen.

Mosselen

In Nederland zijn zo’n 50 mosselkwekers – met 88 vergunningen – die hun activiteiten uitoefenen in de Waddenzee en op de Oosterschelde, beide Natura 2000-gebieden. De jaarlijkse productie bedraagt circa 50 miljoen kilo.

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen startte eerder. Op 1 juni vond de officiële opening plaats met het lichten van de touwen in de Oosterschelde ter hoogte van Neeltje Jans. Deze mosselen groeien aan touwen boven in het water. De lager in het water gelegen mosselen hebben meer tijd nodig om te groeien.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?