Stekelroggen uitgezet in Oosterschelde

Stekelrog

Het Wereld Natuurfonds (WNF) zette zaterdag 14 oktober de eerste vijf van in totaal driehonderd gekweekte stekelroggen uit in de Oosterschelde bij Yerseke. Met het uitzetten willen de deelnemende organisaties onderzoeken of op deze wijze de bedreigde roggen- en ook haaienpopulaties weer gezond te krijgen zijn. Beide soorten lijden onder andere door de intensieve visserij, de Deltawerken en de Afsluitdijk.

Er is gekozen voor de stekelrog, omdat deze soort er iets beter voor staat. Het is daardoor relatief makkelijker om aan eitjes te komen. De roggen zijn gekweekt in een bedrijf in Utrecht. In een volgend stadium wil het WNF ook hondshaaien kweken en uitzetten. Ook deze soort wordt niet bedreigd. Maar het WNF wil weten of haaien in een laboratorium kunnen worden gekweekt en succesvol kunnen worden uitgezet.

Oosterschelde

De Oosterschelde is een bewuste keuze.  "We zetten de roggen uit in de Oosterschelde, omdat we denken dat de rog hier goed kan gedijen - en dat hij daarna kan uitzwermen naar de Noordzee", zegt WNF-directeur Kirsten Schuijt op Omroep Zeeland.

Het project is niet onomstreden. De NEV, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging voor wetenschappelijk onderzoek naar haaien en roggen, trok zich eerder terug uit het project. Zij geloven dat de omstandigheden in de Oosterschelde niet optimaal zijn. Paddy Walker, lector duurzame visserij aan hogeschool Van Hall Larenstein, zegt hierover in Trouw: “Dit project is niet opgezet op basis van wetenschap, maar vanuit een lobby om de haaien en roggen terug te krijgen in de Noordzee. Het doel is prachtig, dat streven wij ook na, maar dit moet gebeuren op grond van wetenschappelijke feiten.”

Geel plastic plaatje

Naast het WNF nemen Sportvisserij Nederland, Dutch Shark Society, Blue Linked en Stichting De Noordzee deel aan dit project. Alle uitgezette roggen zijn voorzien van een geel plastic plaatje en een nummer. De organisaties vragen sport- en beroepsvissers om een foto als ze een van de gemerkte vissen vangen en deze daarna terug te zetten. Voor beroepsvissers is dit lastig vanwege de aanlandplicht. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam beloofde eerder dat hij bij de EU zou pleiten om een uitzondering te maken voor deze stekelroggen.

Foto: Wikimedia, Peter van der Sluijs

 
Lees ook
TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...

580.000 jonge palingen uitgezet

580.000 jonge palingen uitgezet

Stichting Dupan heeft ruim 580.000 jonge palingen uitgezet. Op 26 mei werd de natuur in Zuid Holland en Zeeland door zo'n 376.000 palinkjes herbevolkt. Beroepsvissers verspreiden de jonge palingen vanuit Ouddorp over het Grevelingenmeer. De week ervoor waren al 207.000 jonkies uitgezet in Friesland.

Evenwicht tussen aanwas van micro-algen en schelpdieren Oosterschelde

Evenwicht tussen aanwas van micro-algen en schelpdieren Oosterschelde

Uit onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat er in de Oosterschelde een evenwicht is tussen de aanwas van micro-algen en begrazing door schelpdieren, inclusief kweekmosselen. Eerdere studies concludeerden dat er mogelijk sprake was van overbegrazing.