Stichting de Noordzee plaatst kunstwerk van afval MSC Zoe

8 januari 2020

                                                            Foto's: Bas Losekoot / Gejut

Het is één jaar geleden dat de containerramp met MSC Zoe plaatsvond. 342 containers sloegen overboord in de Noordzee. De stranden lagen bezaaid met stoelen, manden, speelgoed, kleding en verpakkingsmateriaal. Stichting De Noordzee liet een kunstwerk maken van het aangespoelde afval. Op 2 januari werd het kunstwerk door burgemeester Bert Wassink onthuld op Terschelling

Het kunstwerk
Het kunstenaarscollectief Gejut maakte het kunstwerk, dat de naam 'De golf' kreeg. Eilanderbewoners van de verschillende Waddeneilanden doneerden  dit afval. Het werk verbeeldt de gebeurtenissen van de nacht van 1 op 2 januari 2019 en de gevolgen voor de natuur.

Behalve bij de getroffenen wil Stichting De Noordzee dat het kunstwerk ook op tafel komt bij beslissingsmakers zoals de Tweede Kamer. Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor de bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee.

Afvalprobleem blijft  
Tijdens de onthulling werd teruggeblikt op de gevolgen die nog steeds voort blijven duren. Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: "Het is onacceptabel dat er nog altijd 800.000 kilo afval in de zee blijft liggen. We roepen met dit kunstwerk op om goed op te blijven ruimen, de ecologische effecten te blijven monitoren en samen alles op alles te zetten om een volgende ramp te voorkomen."


 

 

Altijd op de hoogte blijven?