Stichting Noordzeevis uit IJmuiden presenteert kookboek

Noordzeevis uit IJmuiden (2)-kl

De nieuwe stichting Noordzeevis in IJmuiden is op 11 december bij Pluijm's eetbare wereld aan de Halkade in IJmuiden voor het voetlicht getreden. De eerste ambassadeurs ontvingen hun oorkonde en het kookboek 'Noordzeevis uit IJmuiden' werd gepresenteerd.

IJmuiden is na Scheveningen de tweede plaats aan de Nederlandse kust die Noordzeevis wil promoten. Het is een lokaal product, IJmuiden ademt vis: er zijn veel visbedrijven, een afslag en een zeehaven. Om het streekproduct Noordzeevis uit te dragen staat nu een basisorganisatie: een bestuur bestaande uit prominenten in de IJmuidense vissector, en ambassadeurs die het eten van deze vis willen stimuleren. TV-kok Rene Pluijm toonde zich direct een waardig ambassadeur door allerlei visgerechtjes te presenteren: vissoep, makreel, tapenade met vis. Pluijm zit sinds twee jaar in een pand aan de Halkade en is van p[lan veel met Noordzeevis te gaan doen als straks zijn horecagedeelte helemaal klaar is.

Kookboek

Het kookboek dat werd gepresenteerd bevat niet alleen recepten, maar legt ook uit welke vissoorten in de Noordzee zwemmen en hoe deze gevangen worden. De opbrengst van het kookboek komt volledig ten goede aan de stichting. De gemeente Velsen bood bij monde van wethouder Jeroen Verwoort aan de kosten voor een exemplaar voor alle genodigden voor haar rekening te nemen. Het boek is bij meerdere boekhandels in IJmuiden verkrijgbaar of te bestellen via de nieuwe website van de stichting: www.noordzeevisuit-ijmuiden.nl. Verwoort vindt het een goede zaak dat er nu een stichting in IJmuiden is die de visserij, die zo kenmerkend is voor IJmuiden, nu gaat promoten. "We zijn na Urk immers de tweede afslag van het land."

Bestuur

Het Bestuur van de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden bestaat uit: Tim van Zeben, voorzitter en werkzaam bij zeevisgroothandel Mercuur; Rick Tel, penningmeester en werkzaam bij Vishandel Tel; en de bestuurders Agnes Leewis, directeur Nederlands Visbureau, Nico Waasdorp, vishandelaar in IJmuiden, en Martijn van der Schaaf, directeur zakelijk bij Rabobank IJmond. Als bestuursadviseurs treden op: Peter van de Meerakker, directeur zeehaven IJmuiden, en Martijn Haeser, beleidsmedewerker bij de Gemeente Velsen.

  • Lees ook:
  • https://www.vismagazine.nl/2018/12/promotie-noordzeevis-ijmuiden/
   
Lees ook
Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen

Het haringseizoen 2020 is gestart

Het haringseizoen 2020 is gestart

Het haringseizoen 2020 is begonnen. Vanwege de coronacrisis niet met de traditionele veiling, maar met de overhandiging van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aan de zorghelden. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau.

Hollandse Nieuwe Stijl, haringseizoen en vis van de maand

Hollandse Nieuwe Stijl, haringseizoen en vis van de maand

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met: Hollandse Nieuwe Stijl met Miljuschka, Voor wie neem jij vandaag een visje mee?, Start haringseizoen en Schol als vis van de maand