Strijd om definitieve toelating pulsvisserij

Europarlementariër Peter van Dalen(ChristenUnie-SGP) blijft zich inzetten voor de definitieve toelating van de pulsvisserij. Hij diende samen met zijn collega’s Schreijer-Pierik (CDA), Huitema (VVD) en Jongerius (PVDA) een amendement in. “Ik ben blij dat we een unieke en brede coalitie hebben gevonden en samen strijden voor deze duurzame innovatie”, aldus Van Dalen.

In het gezamenlijke amendement vragen de Europarlementariërs het puls-vistuig in de procedure te vergelijken met het traditionele boomkor-tuig. “Op alle vlakken zie je dan een duidelijk duurzame verbetering: qua brandstof, selectiviteit en bodemberoering”.

Verzet

Er blijft verzet tegen toelating van de puls. De Franse christendemocraat Cadec wil, net als de meerderheid van de Raad van Visserijministers, de pulsvergunningen blijvend beperken tot 5 procent van de vloot. De Groenen willen zelfs de onderzoeksprojecten beperken tot 5 procent. De Deense sociaaldemocraat Christensen wil, vanuit concurrentieoogpunt, het gebied waar gepulst mag worden beperken tot 55°N (ipv 56°N). Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren wil helemaal niets en eist eerst nog veel meer onderzoek.

Hoe nu verder?

Volgens Van Dalen is er ook een groep Europarlementariërs die nog twijfelt. Daarom organiseerde hij op 21 juni een hoorzitting waarin alles over de puls nog eens breed is uitgelegd en toegelicht.

De stemming in de Visserijcommissie is op 12 juli. De Plenaire stemming volgt op zijn vroegst in september. Daarna beginnen de onderhandelingen met de Raad en Commissie, de zogenoemde trilogen. Van Dalen zal daarbij aanwezig zijn omdat hij schaduwrapporteur is voor zijn fractie.

Bron: Eurofractie ChristenUnie-SGP

Lees ook
Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

ICES:  Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Schouten vraagt Europees Hof pulsverbod ongedaan te maken

Minister Carola Schouten is naar het Europees Hof gestapt om het verbod op de pulsvisserij ongedaan te maken. Dat heeft ze door middel van een brief aan de Kamer laten weten, meldden verschillende media.