Subsidie voor duurzame forellenkweek

Forel_pixabay

Foto: Pixabay 

Visresten van gevangen zeevis verwerken tot visvoer. Dat is het doel van het 'Circulair samenwerkingsproject voor duurzame viskweek in Oost Nederland'. Het consortium heeft hiervoor een miljoenensubsidie gekregen van de EU en de provincies Overijssel en Gelderland. 

De forellenkwekerij 'Smallert, Twentevis Kweeksystemen, FishPartners en Dorset zijn de partijen achter dit consortium. Ze willen in Oost-Nedeland op circulaire en meer duurzame weg forellen kweken. De restanten zeevis, die normaal gesproken niet worden gebruikt, willen de partijen verwerken tot visvoer.

Hiervoor moeten de partijen een nieuwe conserveringsmethode en een energieneutraal droogproces ontwikkelen. "Dit leidt tot behoud van essentiële vis-voedingsstoffen, besparing van energie en minimale CO2 footprint voor het te ontwikkelen visvoer. Hiermee kan ook de invoer van visvoer en visproducten vanuit onder andere Zuid-Amerika wordt beperkt", aldus het persbericht van de Provincie Overijssel.

Voor het project is meer dan 3,06 miljoen euro nodig. Ze krijgen hiervoor een subsidie van ruim 1,46 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De EU, en de provincies Overijssel en Gelderland kenden bijna 2,8 miljoen euro toe aan innovatieve projecten die bijdragen aan slim hergebruik van afvalstoffen en CO2-reductie. Naast de duurzame forellenkweek waren er subsidies voor biogas als brandstof voor de bouw en rolgordijnen en screens van textielafval.

Bron: Provincie Overijssel

Dossiers
Lees ook
Viswagen met foodtruckbeleving

Viswagen met foodtruckbeleving

Kirsten Koelewijn (29) is gek op vis, foodtruckfestivals en vakanties in verre oorden. Dat komt allemaal samen in haar ambulante vishandel waar ze er elke dag een feestje van maakt voor haar team en klanten. Naast de gangbare vissoorten, vindt ze het een uitdaging om exotische vis te verkopen. “Hiervoor werkte ik voor een werkgever en ik dacht: dat...

ASC- en MSC-certificering voor Veramaris

ASC- en MSC-certificering voor Veramaris

Veramaris produceert Omega-3-olie voor visvoer uit microalgen. Het Nederlandse biotechnologiebedrijf haalt als eerste producent ter wereld de gezamenlijke Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) certificering voor duurzame zeewierproductie voor visvoer.

‘Wij werken met Bioceval aan een circulaire visindustrie’

‘Wij werken met Bioceval aan een circulaire visindustrie’

Zakelijke dienstverlening is onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap en het is verweven met alle aspecten van een bedrijf. Zakelijke dienstverlening is de smeerolie van elk bedrijf. Vier voorbeelden uit de praktijk. Vandaag de laatste van vier voorbeelden uit de praktijk met Craig Barlow van Visser Transport.