Subsidie voor emissievrije kotters en productievoorspellend model voor mossel- en oestersector

7 april 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Henk Riswick

Provincie Zeeland heeft meer dan 300.000 euro aan subsidies toegekend aan zeven Zeeland in Stroomversnelling-projecten. Er gaat onder andere subsidie naar het ombouwen naar emissievrije kotters en een productievoorspellend model voor mossel- en oestersector.

De subsidies van de Zeeland in Stroomversnelling-subsidieregeling gaan naar projecten die de structuur versterken van de Zeeuwse economie door een bijdrage te leveren aan de realisatie van de strategische agenda’s van de Zeeuwse sectoren. Gedeputeerde Jo-Annes Bat overhandigde op 6 april de vertegenwoordigers van de verschillende projecten een symbolische cheque.

Emissievrije kotters

Een van de projecten die subsidie ontvangen is een onderzoek naar een haalbare korte- en lange termijn oplossing voor het reduceren van emissies van kotters. Marine Systems BV diende dit onderzoek in samen met de partners ES (scheepsmotoren), Padmos (Scheepsbouwer en motoren), PO Mosselcultuur, Maritiem en Logistiek College De Ruyter, Mosselkwekerij Zoeteweij (YE161) en Cas Caljouw (ARM-25).

Ze krijgen van de Provincie Zeeland een subsidie van 47.850 euro. De partners kijken naar de haalbaarheid van mogelijke aanpassingen van de huidige motoren, ombouwen naar dieselelektrische aandrijving en ombouw naar elektrisch met accu’s of waterstof. Op basis van de resultaten volgt er mogelijk een pilotfase, waarbij een of meerdere kotters worden omgebouwd om te onderzoeken of het in de praktijk werkt.

Productievoorspellend model

Provincie Zeeland heeft 50.000 euro toegekend aan een onderzoek Roem van Yerseke. Het bedrijf wil een productievoorspellend model voor de mossel- en oestersector en de zeewierkweek. Roem van Yerseke werkt in dit project samen met Water Insight, Dutch Seaweed Group en HZ University of Applied Sciences.

Kwekers kunnen het model gebruiken voor oogst- en productievoorspelling , perceelselectie en waarschuwingen voor algenbloei. In het onderzoek kijken de partners wat er nodig is om een dergelijk model te realiseren en of het gebruik ervan financieel haalbaar is.

Andere subsidies

Naast de bovenstaande projecten kende Provincie Zeeland ook nog subsidies toe aan Wind-op-land, De Zeeuwse Groene Compagnie, Jaarrond Zilte Groenten, Water voor Robuuste fruitteelt en akkerbouw en Duurzame ketenoptimalisatie met Miscanthus Giganteus als blauwdruk voor de Zeeuwse Akkerbouw

Bron: Provincie Zeeland

Altijd op de hoogte blijven?