SVH Meesterkok Soenil Bahadoer uitgeroepen tot Paling Patron 2022

20 mei 2022 Redactie Vismagazine

SVH Meesterkok Soenil Bahadoer van 2-sterren-Restaurant De Lindehof in Nuenen mag zich Paling Patron van het jaar 2022 noemen. Hij is de derde chef die deze titel van Stichting DUPAN mag dragen.

“Als kok streef ik naar het beste voor mijn klanten”, zei Soenil Bahadoer bij de uitreiking. Hij is de eerste SVH Meesterkok met een Surinaamse achtergrond en de eerste Nederlander met een Nederlandse én een Belgische Meestertitel. Sinds 2006 is Soenil Bahadoer lid van Les Patrons Cuisiniers. “Onderscheidende gerechten, met mooie, uitzonderlijke combinaties. Paling hoort bij Nederland, daar moeten we zuinig mee omgaan. Vandaar mijn keus voor paling met het ESF-label, waarmee ik bijdraag aan goed beheer van de palingstand in Nederland. Ik ben vereerd dat ik ben verkozen tot PalingPatron.”

Verbeteren palingstand 

“Eerbied voor de natuur zit in de Hindoestaanse roots van Soenil” vertelt Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN. “Hij hecht belang aan een eerlijk en verantwoord product en gebruikt uitsluitend paling met het blauwe label van het Eel Stewardship Fund. Daarmee steunt hij projecten die de palingstand helpen verbeteren. Ook draagt hij in belangrijke mate bij aan onze palingcultuur. Soenil creëert culinaire hoogstandjes met invloeden uit de Franse, Nederlandse en Surinaams Hindoestaanse keuken. Zijn combinatie met paling is echt fenomenaal. Hiermee laat Soenil zien dat met paling zo veel meer mogelijk is dan alleen het traditionele.”

Lovende woorden

Sterrenchef en vertrekkend Paling Patron Martin Kruithof van de Lindenhof uit Giethoorn overhandigde de titel. Ook hij had lovende woorden voor zijn opvolger. “Soenil is een van Nederlands beste chefs en als mens een geweldig persoon. Hij laat ons genieten van exotische smaaksensaties. Daarom verwelkom ik Soenil graag in het Gilde der PalingPatrons.”

Ook de Paling Patron 2018 Michel van der Kroft van ‘t Nonnetje in Harderwijk prees Soenil. “Zijn keuken wordt beïnvloedt door zijn Surinaamse afkomst, de mijne door het geboorteland van mijn vrouw, Portugal. Dat maakt een keuken uniek, het vertelt een verhaal en dat willen mensen graag horen. Ik ben dan ook trots op mijn collega Soenil, als mens en als kok die hij is.”

Stichting DUPAN

Stichting DUPAN riep de titel Paling Patron in 2018 in het leven. Deze titel kent de stichting toe aan mensen die bijdragen aan de verbetering van de palingstand en zich inzetten voor het behoud van de Nederlandse palingcultuur.

Bron: DUPAN

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?