Symposium traditionele visserij op Zuiderzee en Waddenzee

Tradionele visserij

Op zaterdag 19 januari organiseert de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy op zaterdag 19 januari 2019 het symposium traditionele visserij op de Zuiderzee en de Waddenzee.

Traditionele visserij

Jollen, kwakken, schokkers, botters, aken en blazers. Het zijn allemaal namen van scheepstypen waarmee werd gevist in de voormalige Zuiderzee en de Waddenzee. Bij het vissen werden verschillende technieken gebruikt. De visserij was een traditioneel bedrijf dat werd bedreven vanuit vrijwel elke plaats aan zee, met eigen gebruiken en klederdrachten.

Door de aanleg van de Afsluitdijk is deze traditionele visserswereld grotendeels verdwenen. In het Zuiderzeemuseum kunnen bezoekers een deel bekijken. En op het IJsselmeer varen nog tot plezierboot omgebouwde vissersschepen rond. Het symposium kijkt terug op naar dit 'verre'verleden. Maar er is ook aandacht voor het jongste verleden en het heden.

Programma van het symposium

Op het programma staan zeven sprekers die verschillende aspecten van de traditionele visserij zullen belichten. Frits Loomeijer geeft de presentatie ‘Ontwikkeling van de zeilende vissersschepen’. Daarna neemt Ad Leerintveld het woord met ‘Het visboek van Adriaan Coenen’. Hij wordt gevolgd door Rob Leemans en Peter Tolsma over ‘Traditionele vistechnieken’.

Na de pauze komt Marloes Kraan aan bod. Zij geeft een lezing over ‘Vissersgemeenschappen’. Daarna wordt het symposium vervolgt met Hans Zijlstra over ‘Rampen op de vissersvloot’. Barbara Holierhoek sluit het symposium af met haar lezing over ‘Visserij heden ten dage’.

Het symposium wordt gehouden van 13.30-18.00 uur bij Tresoar (Boterhoek 1, 8911 DH) te Leeuwarden. De kosten voor de deelname bedragen € 5,00. De voertaal is Nederlands. Belangstellenden kunnen zich voor het symposium opgeven op de website van de Fryske Akademy.

Lees ook
Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Kokkels sterven door warmte

Kokkels sterven door warmte

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Er bestaan al langere tijd zorgen over de verarmde visstand in de Waddenzee. Het project Waddentools - Swimway Waddenzee moet hier meer inzicht in geven. Het doel is om beheermaatregelen te vinden waarmee de visstand kan worden hersteld. Door een bijdrage vanuit het Waddenfonds kan dit project nu van start gaan.   "We meten al bijna 50 jaar...