Symposium traditionele visserij op Zuiderzee en Waddenzee

Tradionele visserij

Op zaterdag 19 januari organiseert de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy op zaterdag 19 januari 2019 het symposium traditionele visserij op de Zuiderzee en de Waddenzee.

Traditionele visserij

Jollen, kwakken, schokkers, botters, aken en blazers. Het zijn allemaal namen van scheepstypen waarmee werd gevist in de voormalige Zuiderzee en de Waddenzee. Bij het vissen werden verschillende technieken gebruikt. De visserij was een traditioneel bedrijf dat werd bedreven vanuit vrijwel elke plaats aan zee, met eigen gebruiken en klederdrachten.

Door de aanleg van de Afsluitdijk is deze traditionele visserswereld grotendeels verdwenen. In het Zuiderzeemuseum kunnen bezoekers een deel bekijken. En op het IJsselmeer varen nog tot plezierboot omgebouwde vissersschepen rond. Het symposium kijkt terug op naar dit 'verre'verleden. Maar er is ook aandacht voor het jongste verleden en het heden.

Programma van het symposium

Op het programma staan zeven sprekers die verschillende aspecten van de traditionele visserij zullen belichten. Frits Loomeijer geeft de presentatie ‘Ontwikkeling van de zeilende vissersschepen’. Daarna neemt Ad Leerintveld het woord met ‘Het visboek van Adriaan Coenen’. Hij wordt gevolgd door Rob Leemans en Peter Tolsma over ‘Traditionele vistechnieken’.

Na de pauze komt Marloes Kraan aan bod. Zij geeft een lezing over ‘Vissersgemeenschappen’. Daarna wordt het symposium vervolgt met Hans Zijlstra over ‘Rampen op de vissersvloot’. Barbara Holierhoek sluit het symposium af met haar lezing over ‘Visserij heden ten dage’.

Het symposium wordt gehouden van 13.30-18.00 uur bij Tresoar (Boterhoek 1, 8911 DH) te Leeuwarden. De kosten voor de deelname bedragen € 5,00. De voertaal is Nederlands. Belangstellenden kunnen zich voor het symposium opgeven op de website van de Fryske Akademy.

Lees ook
Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer

‘Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners’ draait om de geschiedenis van vier families uit verschillende Zuiderzeedorpen: Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Maar het boek gaat om meer dan dat.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...