‘Teruggekoeld voor het verpakken’

Aquamossel-Triton Vissen YE110 3

Het mosselseizoen heeft een vliegende start gemaakt. Bij een rondgang langs diverse handelaren blijkt dat het vispercentage begin juli al op zo’n kleine 30 procent lag. En dat wordt dus alleen maar beter tijdens het verdere verloop van het seizoen. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met  Alex van Houte van Aquamossel-Triton.

Salesmanager Alex van Houte van Aquamossel Triton bevestigt dat de mosselen van dit seizoen van excellente kwaliteit zijn, met een hoog visgehalte. “Ons bedrijf heeft een geschiedenis van drie families. Wij hebben kwekerijen in Nederland, Duitsland en Ierland en we oogsten daar waar de beste kwaliteit is. Daarmee heb ik ook meteen al onze kracht genoemd waarmee we een sterk front richting de consument vormen. Daarbij komen onze grote sorteringen zoals de Jumbo (en later in het seizoen Goudmerk) meestal van Sylt en hebben we voldoende kleinere maten uit bijvoorbeeld Nederland. Ook in Ierland hebben we veel mosselen. Deze oogsten we later in het seizoen. Maar met die drie kwekerijen hebben wij automatisch een grote ‘range’ aan kwaliteit.”

Eerst teruggekoeld in silo’s

Om de producten zo vers mogelijk te houden, koelt Aquamossel Triton naar eigen zeggen als enige de mosselen terug in silo’s met koud water, voordat ze worden verpakt. “Hiermee garanderen we een topvers product dat volgens ons langer houdbaar is dan dat van de concullega’s.”

Als belangrijkste trend ziet Van Houte steeds meer bereidingswijzen voor mosselen in zwang komen. “De klassieke mosselpan blijft natuurlijk, maar je ziet dat nu ook mosselen in voorgerechten en op andere manieren worden geconsumeerd. Bovendien zie je ook steeds meer jongere mensen in Nederland ook mosselen proberen, waar ze in België altijd al heel populair waren.”

Van Houte denkt dat mosselen als product een prima toekomst hebben. “België zal altijd een hele belangrijke afzetmarkt blijven en daarnaast verkopen we ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Maar wij zien nog veel meer mogelijkheden voor export. De Verenigde Staten zijn ook weer open en ook naar landen in Oost-Europe en ook Dubai en Hongkong exporteren wij al jarenlang mosselen. Dat kan prima met MAP-verpakken (Modified Atmosphere Packaging) om het product langer houdbaar te houden.”

Dit is het laatste deel van de rondvraag 'Kwaliteit mosselen veelbelovend'. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. De hele rondvraag is te lezen in Vismagazine 6-2022. Nog geen abonnee? Neem dan een abonnement op Vismagazine en ontvang negen keer per jaar Vismagazine. 

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Vissen en schelpdieren lokken met licht, geluid en geur

Voor de Belgische kust werden de afgelopen drie jaar testten uit gevoerd met een zeeboerderij waar mosselen, oesters en zeewier groeien en passieve visserij met innovatieve loktechnieken plaatsvindt. Licht, geluid en geur blijken succesvolle technieken om méér inktvis (zeekat), garnaal en vis te vangen. De resultaten van dit project werden 24 november...

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Autobiografisch kookboek Sergio Herman

Van jongs af aan is er een bijzondere plaats voor de Zeeuwse mossel in het leven van chef-kok en culinair ondernemer Sergio Herman. Nog altijd is hij lyrisch over de smaak van het ‘zwarte goud’.

‘Het gaat om het verhaal en het bereik’

‘Het gaat om het verhaal en het bereik’

Commercieel manager Werner Postma (Roem van Yerseke) heeft een simpel credo. “Het gaat om het verhaal en het bereik. Het verhaal van de mossel is goed, maar we bereiken niet altijd de juiste mensen. Daar moeten we nog aan werken.”