Texelse NIOZ-haven kleurt wit door voortplantende oesters

11 augustus 2020 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ecomare_-_Japanse_oester_(japanse-oester-2175-ogb).jpg
Foto: Ecomare, Wikimedia

Afgelopen weekend zag het zeewater bij Texel er vervuild, wit en troebel uit. De oorzaak? Geen vervuiling maar de voortplanting van de oesters. De Texelse Sytske Dijksen zag het verschijnsel in de haven en deelde de foto's op Facebook met de opmerking 'Orgie in de NIOZ-haven'. 

Als de zeetemperatuur boven de 17 graden komt begint de voortplanting van de Japanse oesters legt Ecomare-veldbioloog Arthur Oosterbaan uit aan de NOS. De oesters openen hun kleppen en laten spermacellen en eitjes in wolken naar buiten in de hoop dat deze elkaar tegenkomen en er een nieuw schelpje ontstaat. Dit gebeurt met honderden miljoenen eitjes en spermacellen, waardoor er een melk-achtige zee ontstaat. 

Dit gebeurt ieder jaar en is eigenlijk niets bijzonders. Oesterkwekers zullen het verschijnsel zeker kennen. Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. En dat was Sytske Dijksen. Ze deelde foto's en een filmpje op haar Facebookpagina. Verschillende media, zoals het NH NIeuws, NOS, Hart van Nederland en het AD pikten het op. Waardoor het opeens 'nieuws' werd.

Altijd op de hoogte blijven?