The Lemon's Kitchen's Jadis Schreuder derde MSC-ambassadeur in Nederland

14 december 2021 Redactie Vismagazine

De Marine Stewardship Council (MSC) heeft er een nieuwe ambassadeur bij. Jadis Schreuder, eigenaresse van The Lemon Kitchen, is na chefkok Bart van Olphen en garnalenvisser Johan Rispens de derde ambassadeur.

Jadis is food expert en -auteur, en deelt haar kennis en creativiteit op de culinaire website The Lemon Kitchen, haar social media kanalen en in haar gelijknamige kookboek. Ze gaat zich gaan inzetten om verschillende duurzame vissoorten -zoals mosselen, oesters en garnalen op de kaart te zetten.

MSC-ambassadeur

Ze is trots op haar ambassadeurschap. “Als kind vond ik het vroeger al een uitstapje om naar de viswinkel te gaan en wilde ik alles weten en proeven”, vertelt Jadis. “Ik zag de vitrine als een schatkist. Ik gun het dan ook iedereen om hier nog heel lang van te mogen genieten, daarom is duurzame visserij ook zó belangrijk. Als MSC-ambassadeur wil ik een voorbeeld geven hoe je duurzame keuzes kan maken. In de supermarkt is dit al heel makkelijk. Ik ga me inzetten om dit meer onder de aandacht te brengen bij de groothandels, visspecialisten en restaurants!”

Kookboeken

Zomer 2022 komt het tweede kookboek The Lemon Kitchen – Sicilië uit, waarin haar verbinding met MSC vervlochten is. Daarnaast is Jadis een van de zeventien internationale chefs die een bijdrage levert aan het ‘MSC’Ocean Cookbook’ dat in januari in 24 landen online en in print verschijnt. Om de herkomst van duurzame vis te benadrukken wordt in dit kookboek niet alleen de chef maar ook de visser onder de aandacht gebracht. De beroemde fotograaf David Loftus - huisfotograaf van onder meer Jamie Oliver - verzorgt de fotografie. Jadis heeft voor dit boek een mosselrecept gemaakt en mosselvisser Jos Steketee vertelt meer over het wel en wee van duurzame mosselvisserij.

Duurzaam

Hidde van Kersen, programmadirecteur MSC Benelux: “We zijn heel blij met Jadis Schreuder als nieuwe MSC-ambassadeur. Met voedingsstudies op zak én een sprankelende en verfrissende manier van communiceren over duurzame vis en visgerechten met biologische ingrediënten, bereikt zij een enthousiaste en maatschappelijk actieve generatie. Daarmee levert ze voor ons een belangrijke bijdrage aan het verkondigen van onze missie: stop overbevissing en kies voor duurzaam – waar je ook boodschappen doet of uit eten gaat.”

Vissen

Om te zien hoe duurzaam vissen er in de praktijk uitziet, was Jadis in oktober te gast aan boord bij collega ambassadeur Johan Rispens, die haar meenam op een garnalen-vis-trip op de Waddenzee. Samen met zijn bemanning en het MSC-team kon zij ervaren hoe het MSC-programma in de praktijk werkt, samengevat in deze video.

Altijd op de hoogte blijven?