Tien parels in één oester

Vishandelaar Tom Sinke (34) uit Yerseke heeft een unieke vondst gedaan in een Japanse creuse oester." De parels werden afgelopen zaterdag in de oester gevonden tijdens de Mosseldag in Yerseke, waar Sinke voor het publiek oesters opende.

Sinke werkt in de mosselen. Daarnaast verdient hij wat bij met zijn bedrijf Sinke Seafoods. Bij partijen en festiviteiten zoals afgelopen zaterdag de Mosseldag in Yerseke, steekt hij oesters open. Ook zaterdag weer. ,,Toen vond ik tien parels in een Japanse creuse. Nee, het is geen truc. De parels zitten nog vast in het oestervlees. Het is een bijzondere speling van de natuur."

Parels

Een parel in een oester ontstaat wanneer de oester in plaats van plankton per ongeluk een korreltje zand, een parasiet of zeewier binnenkrijgt. Zo'n vreemd stukje irriteert de oester en probeert het daarom te verwijderen. Als dat niet lukt, beschermt de oester door een dun laagje parelmoer om het deeltje heen te bouwen. (Foto: vis-winkel-online.nl).

Landelijke media hebben het bericht inmiddels opgepakt en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft interesse getoond in de oester met tien parels. Sinke heeft de bijzondere oester voorlopig in de koelkast liggen. "Misschien zet ik hem wel op sterk water." (foto: vis-winkel-online).

 
Lees ook
Producten bereiden met Oosterschelde water

Producten bereiden met Oosterschelde water

Studenten aan de SVO foodservice opleiding in Goes maken kennis met het bereiden van producten met gezuiverd Oosterschelde water.

Strengere regels voor rapen schelpdieren

Strengere regels voor rapen schelpdieren

De provincie, natuurorganisaties, de visserij- en recreatiesector en andere belanghebbenden willen strengere regels voor het rapen van oesters en mosselen op de Zeeuwse schorren. Het aantal kilo's moet beperkt worden. Dat meldt PZC.

MSC-certificaat Zeeuwse oesters uitgebreid

MSC-certificaat Zeeuwse oesters uitgebreid

De Marine Stewardship Council (MSC) maakte vlak voor de officiële start van het Nederlandse oesterseizoen bekend dat er meer oesters onder de MSC-standaard voor duurzame visserij vallen. Sinds 2013 mag de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen al het MSC-certificaat voeren. Nu geldt dit ook voor de locatie het Veerse meer, en de technieken...