Tijdelijk akkoord over de vangstquota eerste kwartaal 2021

17 december 2020
Foto: Pixabay

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de vangstquota. Vissers mogen in het eerste kwartaal van 2021 25 procent van de TAC’s die golden in 2020 opvissen. Er zijn nog geen afspraken voor de rest van het jaar vanwege de lopende Brexit-onderhandelingen. Dat maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) 17 december bekend.

Minister Schouten: “Ik ben tevreden dat we voor een beetje zekerheid in onzekere tijden voor de vissers hebben kunnen zorgen. Het is wel van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk. Als dat helder is, kan de Europese Commissie ook handelen en waar nodig maatregelen nemen om de vissers te steunen en helpen.”

Total Allowable Catch (TAC)

De lidstaten wil de visserij perspectief bieden. Daarom is voor het eerste kwartaal het quota vastgesteld op 25 procent van de vangstmogelijkheden (Total Allowable Catch, TACs) die golden in 2020. Er wordt een uitzondering gemaakt voor enkele pelagische bestanden, zoals blauwe wijting, makreel en horsmakreel. Dit soorten zijn die vooral in de eerste maanden van het jaar worden gevangen. Hiervoor geldt een percentage van tussen de 40-65 procent.

Het is nog onduidelijk waar de vissers mogen vissen. Alleen in EU-wateren en internationale wateren, of ook in de Noorse of Britse wateren. Hierover worden nog afspraken gemaakt.

Advies ICES

Vanwege de coronacrisis konden de vissers minder afzetten aan de horeca en is in 2020 minder is gevist dan verwacht. Daarom verzocht onder andere Nederland om ICES om advies te vragen of een deel van de niet-opgeviste quota van 2020 kunnen worden meegenomen naar volgend jaar (2021). Dit met het oog op de ontwikkeling van vispopulaties. De Europese Commissie ging hiermee akkoord.

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV)

Altijd op de hoogte blijven?