Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

15 juli 2020 Willem M. den Heijer
De SCH-63 vist al geruime tijd met vistuigen die voorzien zijn van waterstralen (foto: Willem M. den Heijer).

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Er mag nog maar een handvol kotters tot volgend jaar juni met de pulstechniek vissen. Dit dankzij een schreeuwerige Franse milieuorganisatie die tijdens een setting van het Europees Parlement in Brussel alle interne regels aan haar laars lapte om leugens te verkondigen over de Nederlandse pulsvisserij. Op sociale media wist deze organisatie veel volgers te strikken, waarna een hetze volgde. In mei 2020 bracht ICES een wetenschappelijk rapport uit waaruit blijkt dat er louter voordelen kleven aan deze innovatieve vorm van vissen.

Goed alternatief

De Nederlandse visserijsector wil echter niet blindvaren op dat rapport en beseft dat de weerstand tegen de pulstechniek enorm is. De tongvloot snakt naar een goed alternatief. Er zijn twee projecten die met subsidie gesteund worden en waarmee proeven gedaan worden om een alternatieve methode gereed te hebben voor de pulsvisserij en de traditionele visserij met wekkerkettingen. Het waterstraalconcept is er een van. Nog niet zo lang geleden konden schippers aan boord van de SCH-63 kennismaken met deze methode en kregen zij informatie over de voortgang.

Vissnelheid 

02.	Onderzoeker Pieke Molenaar van WMR (links) en schipper Klaas Jelle Blok_Foto Willem den Heijer

Onderzoeker Pieke Molenaar van WMR (links) en schipper Klaas Jelle Blok zijn optimistisch (foto: Willem M. den Heijer).

Schipper Klaas Jelle Blok vertelde dat ze aanvankelijk veel technische problemen hadden met onder andere pompen die vol kwamen te zitten met zand en stroomstoringen. "De laatste weken loopt het technisch goed. De vangsten van tong vallen niet tegen en we zien dat we brandstof kunnen besparen", aldus Blok. "Dat komt niet door het vistuig maar ook door een lagere vissnelheid." Hoe hoger de vissnelheid, hoe minder effect de waterstralen sorteren, zo is de opvatting. Onderzoeker Pieke Molenaar van WMR hoorde het aandachtig aan. Molenaar schreef het protocol voor dit project en hoopt dat de methode soelaas biedt.

 

Altijd op de hoogte blijven?