Topfotograaf brengt Friese wadvissers in beeld

The fishermen of the Wadden

Gerenommeerd fotograaf Kadir van Lohuizen heeft zes Friese wadvissers geportretteerd. De expositie Vissers is tot en met 30 augustus te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Vismagazine was bij de opening van de expositie en sprak met Van Lohuizen.

De opdracht die fotograaf Kadir van Lohuizen kreeg van de Leeuwarder Courant en het Fries Museum, was om Friesland in beeld te brengen. Als fotograaf die verre landen heeft bezocht en veel van de wereld heeft gezien, waren zijn opdrachtgevers benieuwd hoe híj naar de noordelijke provincie kijkt. Van Lohuizen kreeg hierin de vrije hand. Hij kon het feestgedruis in de Sneekweek portretteren, of een rondje langs de boerenvelden doen. Maar hij wilde geen cliché beeld van de provincie neerzetten. En de Waddenzee, sinds 2013 Unesco Werelderfgoed, is verre van cliché, vindt Van Lohuizen.

  • expo-overzicht-bewerkt-1-Medium-300x200 "Het wad is één van de mooiste plekken op aarde", aldus Kadir van Lohuizen
  • “Het wad is zó bijzonder. Ik vind het één van de mooiste plekken op aarde. Het mooie aan het Wad is dat het per 10 minuten wisselt. Voor een fotograaf is dat natuurlijk prachtig. Het licht is er fantastisch. Ik zag de vissersschepen altijd van een afstand. Dat gescharrel in die geulen ziet er intrigerend uit. Nu had ik eindelijk de mogelijkheid om het van dichtbij mee te maken.”

Van Lohuizen voer mee met zes schepen, van garnalenvissers tot mesheftenvissers en kokkelaars. “Ik vond het wel belangrijk om de diversiteit van de visserij op het Friese wad in beeld te brengen”, verklaart hij. Hij bracht scheermessenvisser Anton Karpers van de HA36 en kokkelaar Jouke Visser van de HA2 in beeld. Verder ging hij met garnalenkotters mee: de HA11 van Max Hoogerman, de LO5 van Jan de Vries en de TS2 van de broers Raymond en Dennis Ruijg. Meerdere dagen voer hij met Jan en Barbara Geertsema van de TS31 over het woeste wad.

Naast prachtige, zwart-witte foto's zijn ook filmpjes van iedere visser te bekijken in de expositieruimte. De expositie Vissers is tot en met 30 augustus 2015 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Voor wie er niet naartoe kunnen gaan: in de volgende editie van VIS Special meer over deze expositie. 

Over de fotograaf

berend-en-max-hoogerman-aan-de-HA11-200x300 Berend en zijn zoon Max Hoogerman aan boord van de HA11.

Kadir van Lohuizen (1963) heeft in zijn carrière als fotojournalist vele thema’s en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. Maar het meest bekend is hij waarschijnlijk om zijn langlopende projecten ‘Aderen’, over de zeven wereldrivieren, ‘Diamond Matters’, over de diamantindustrie, het multimediale ‘Via PanAm’ over migratie in de Amerika’s en ‘Where will we go’ over de consequenties van de rijzende zeespiegel. Van Lohuizen heeft talloze prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder twee World Press Photo awards. In september 2007 richtte hij, samen met tien andere fotografen, het agentschap NOOR op. Een jaar later trad hij toe tot de Raad van Toezicht van World Press Photo. Van Lohuizen heeft vijf boeken gepubliceerd, waaronder ‘Diamond Matters, the Diamond Industry’ en ‘Via PanAm’.

Lees ook
Problemen rondom de aanvoer van mosselen

Problemen rondom de aanvoer van mosselen

De mosselsector ervaart problemen met de aanvoer van mosselen. De mosselen in Oosterschelde worden verstikt door schuimalg, terwijl de mosselen in de Waddenzee nog niet consumptierijp zijn. Mosselkwekers en -handelaren verwachten dat er veel minder mosselen aan wal gaan komen dan in 2018.

Kokkels sterven door warmte

Kokkels sterven door warmte

De warmte van de afgelopen weken is slecht geweest voor de kokkels in de Waddenzee. Op het wad is er, evenals vorig jaar, sprake van massale kokkelsterfte. Dat meldt Omrop Fryslân.

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Project Waddentools - Swimway Waddenzee

Er bestaan al langere tijd zorgen over de verarmde visstand in de Waddenzee. Het project Waddentools - Swimway Waddenzee moet hier meer inzicht in geven. Het doel is om beheermaatregelen te vinden waarmee de visstand kan worden hersteld. Door een bijdrage vanuit het Waddenfonds kan dit project nu van start gaan.   "We meten al bijna 50 jaar...