Zes Europese chef-koks, waaronder de Nederlander Bart van Olphen, vragen het Europees Parlement om meer transparantie over de herkomst van vis. Met een brief roepen ze de parlementsleden op om te stemmen voor betere informatie over de wettigheid en duurzaamheid van vis, week-, schaal- en schelpdieren.

"Wij als chef-koks doen er alles aan om onze klanten te informeren over de herkomst van het voedsel dat we serveren", zegt David Ariza Abad, oprichter en chef-kok bij Freeland Cook in Spanje. "Bij visproducten is het echter niet altijd haalbaar om te garanderen dat alles uit duurzame bron afkomstig is. Wij zouden graag zien dat vis, week-, schaal- en schelpdierproducten duidelijk worden getraceerd van net tot bord, zodat onze consumenten duidelijke informatie krijgen over waar deze producten vandaan komen en hoe ze zijn gevangen. Momenteel wordt er niet genoeg aan gedaan om deze informatie beschikbaar te maken."

Stemming

Deze week stemmen de leden van het Europees Parlement over de herziening van de visserijcontroleverordening van de EU. Dat is een stelsel van toezicht op, inspectie van en handhaving voor visserijactiviteiten in de EU-wateren en de activiteiten van de EU-vloot wereldwijd. Het debat startte 8 maart. 

De chefkoks worden gesteund door de de EU Fisheries Control Coalition. Volgens deze organisatie bevat de huidige visserijcontroleverordening onvolkomenheden die illegale en niet-duurzame visserijactiviteiten vrij spel geven, het leven in zee bedreigen en de voedselzekerheid in de toekomst in gevaar brengen. Betere informatie over de toeleveringsketens van vis maakt duurzamer beheer van de visserij in de EU mogelijk. Ook geeft het handen en voeten aan het recht van burgers om te kiezen voor op verantwoorde wijze ingekochte visproducten. Tegelijkertijd zou de gezondheid van de oceanen voor de komende generaties worden gewaarborgd.

Elektronische controle op afstand

Zij pleiten voor gemakkelijk beschikbare gedigitaliseerde systemen waarmee zowel verse als verwerkte vis kan worden getraceerd tot op de plaats van vangst. Het Europees Parlement kan ervoor stemmen dat deze verplicht worden. Door te stemmen voor verplichte elektronische controle op afstand (door middel van CCTV-camera’s op vaartuigen) kan het Comité bovendien toegang verschaffen tot de gegevens die nodig zijn om de visserij duurzamer te beheren en beschermde soorten in stand te houden. Ten slotte kan het Comité ervoor stemmen dat de EU-lidstaten informatie bekendmaken over hoe zij toezicht houden op visserijactiviteiten, hoe zij de sector controleren en hoe zij overtreders van de regels vervolgen. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat de visserijvoorschriften in de hele visserijsector consequent en eerlijk worden toegepast.

“Wij vragen de leden van het Europees Parlement met hun stem meer openheid te bieden over onze vis, week-, schaal- en schelpdieren. Met toegang tot de juiste informatie kunnen we er allemaal voor kiezen voedzaam voedsel in te kopen en te consumeren waarmee Europa kan overgaan naar een duurzaam, stevig en veerkrachtig voedselsysteem dat de toekomst van onze planeet beschermt”, aldus David Ariza Abad.

De brief

Naast David Ariza Abad en Bart van Olphen ondertekenden nog vier andere chefs de brief. Dit zijn Bertílio Gomes, eigenaar en chef-kok bij Taberna Albricoque in Portugal en promotor van duurzame en lokaal ingekochte vis, week-, schaal- en schelpdieren; Paco Morales, chef-kok bij Noor in Spanje; Hans Neuner, chef-kok bij Ocean in Portugal; en Ximo Saez, chef-kok bij Restaurante Alma in Spanje en voorzitter van de Internationale Rijstvereniging.

 

Altijd op de hoogte blijven?