Traceringseisen voor visserijproducten

2017 Visserijdag Urk (66)

De herkomst van visserijproducten moeten in alle stadia van de productie, de verwerking en de distributie duidelijk zijn. Dit betekent dat de vis(producten) moeten worden voorzien van een etiket of een andere infomatiedrager. De traceringseisen zijn vastgelegd in Controleverordening EU 1224/2009.

Om een beter beeld te krijgen van de huidige stand van zaken in de visketen deed de NVWA een zogenoemde traceringsnulmeting. Hiervoor voerde de NVWA een aantal inspecties uit in de visketen.

Nulmeting

Uit die nulmeting blijkt dat in verschillende stadia in de keten niet aan de verplichtingen wordt voldaan. De aanvoerders van de vis geven vaak niet op tijd alle noodzakelijke gegevens door aan de afslag of eerste koper. Zo zijn de gegevens over vangstmethode en vangstgebied vaak onbekend, terwijl deze later in de keten vermeld moeten worden.

Visafslagen laten het na om alle gegevens over de vis in te winnen. Ook geven ze niet altijd alle gegevens mee aan de eerste koper. Bovendien stellen een aantal afslagen de gegevens nog niet of onvolledig via een elektronische drager beschikbaar.

Bedrijven die vis inkopen bij bepaalde afslagen beschikken niet over alle gegevens. Be- en verwerkende bedrijven verstrekken niet de vereiste traceringsgegevens aan de volgende schakel in de visketen. Wel stelde de NVWA vast dat de partijen vis die handelsbedrijven uit derde landen halen, vergezeld gaan van vangstcertificaten die voldoen aan de eisen.

Traceringsgegevens

Visserijproducten moeten zijn voorzien van een etiket of andere informatiedrager met daarop de traceringsgegevens. De bemiddelaar/afslag of de eerste koper moeten dit doen na de eerste verkoop en voordat de partij vis door de koper wordt afgevoerd.

Vissers zijn verplicht om de vis te voorzien van een etiket (of informatiedrager). Dit moet gebeuren voor de verkoop, op het moment dat de vis gesorteerd en gewogen klaarstaat. De volgende informatie moet op het etiket komen:

  • Het identificatienummer van elke partij.
  • Het externe identificatienummer en de naam van het vissersvaartuig of de naam van de aquacultuurproductie-eenheid.
  • De hoeveelheden van iedere soort in kilogrammen nettogewicht of, waar van toepassing, het aantal vissen.
  • De FAO-drielettercode van elke soort.
  • De datum van de vangsten of de datum van productie (dit kan de vangstdatum, het weeknummer of de dag van aanlanding zijn).

De visser moet ook het geografisch vangstgebied en de vangstmethode vermelden, want dit moet later in de keten bij de consumenteninformatie komen te staan. Ook moeten gegevens als de handelsnaam en de wetenschappelijk naam van de vis, de staat van de vis (ontdooide vis) en de minimale houdbaarheid later worden toegevoegd.

Lees ook
Voedselverspilling hoofdthema in Stellendam

Voedselverspilling hoofdthema in Stellendam

Het officiële gedeelte van de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam kende afgelopen zaterdag, 7 juli, één hoofdthema: voedselverspilling. "We zullen het elke spreker vandaag horen zeggen", zei Agnes Leewis, directeur van het Visbureau, die deze dag organiseerde, dit keer in samenwerking met United Fish Auctions. Het evenement, dat elk jaar in...

NVWA controleert vissers met drones

NVWA controleert vissers met drones

Beroepsvissers met kwade bedoelingen moeten voortaan met één oog hun netten in de gaten houden en één oog de lucht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat drones inzetten om ze op te sporen, schrijft het AD. Meer netten dan zijn toegestaan, vissen buiten het seizoen of te grote maaswijdte, de op afstand bestuurde helicopter houdt het...

‘Pulskor beter voor zeebodem dan boomkor’

‘Pulskor beter voor zeebodem dan boomkor’

Volgens internationale experts is vissen met de pulskor minder schadelijk voor natuur en milieu dan met de traditionele boomkor. Dat zou blijken uit een onafhankelijk ecologisch advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). ICES vergeleek, op verzoek van Nederland, bestaand onderzoek van Wageningen University & Research, Het Koninklijk...