Foto: Pixabay

De tonijnvisserij en -export zijn belangrijk voor Ecuador. TUNACONS (Tuna Conservation Group) vertegenwoordigt bijna 40 procent van de Ecuadoraanse vloot. De organisatie wil de milieu-impact verkleinen door in 2020 20 procent van haar visaantrekkende structuren te vervangen door biologisch afbreekbare ecoFAD´s.

Deze actie van TUNACONS past in het Nationaal Tonijnplan dat de Ecuadoraanse regering eind februari goedkeurde. Dit plan was een reactie op de gele kaart die de Europese Unie eind vorig jaar uitreikte aan de Ecuadoraanse tonijnvisserij en export. Met het plan wil Ecuador de positieve status terug te krijgen.

De afbreekbare ecoFAD's passen ook bij het visserijverbeteringsproject (FIP) dat TUNACONS in 2016 startte in samenwerking met het WWF. Dit project heeft als doel het behalen van de Marine Stewardship Council-certificering, een belangrijke particuliere certificeringsinstantie die zich inzet om de internationale markt van producten van de zee naar een model te brengen dat verantwoorde en duurzame visserij beloont en bevordert.

EcoFAD

De nieuwe biologisch afbreekbare visaantrekkende structuur heeft de naam ecoFAD. Het wordt gemaakt van manillahennep, de meest gebruikt natuurlijke vezeltouwsoort in Amerika en Azië. Dit vezeltouw wordt geproduceerd met een soort bananenvezel genaamd abaca. Guillermo Morán, algemeen directeur van TUNACONS: “De gegevens die zijn verkregen uit testen die tot nu toe zijn uitgevoerd wijzen erop dat er met de biologisch afbreekbare structuren niet minder wordt gevangen dan met de traditionele”.

TUNACONS en de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn zijn met behulp van fondsen van de Europese Unie bezig met het opzetten van een technisch samenwerkingsverband om de doeltreffendheid van van “EcoFAD´s" en traditionele FAD´s met elkaar te vergelijken. Uit de gegevens die tot nog toe beschikbaar zijn blijkt volgens de organisaties dat de EcoFAD´s efficiënt zijn voor de visserij.

Code voor goede praktijken aan boord 

Daarnaast heeft TUNACONS, als onderdeel van het samenwerkingsproject met het WWF, een code voor goede praktijken aan boord geïmplementeerd voor het hanteren en vrijlaten van gevoelige bijvangst. Ook zijn er programma’s voor capaciteitsopbouw voor kapiteins en bemanningsleden van vissersvaartuigen opgezet.

Met deze maatregelen wil TUNACONS de visserij verduurzamen, de tonijnbestanden beschermen en mariene ecosystemen behouden. De volgende stappen bestaan uit het ontwikkelen van publiek-private samenwerking voor onmiddellijke implementering van het Nationale Tonijn-actieplan. TUNACONS verwacht dat dit gesteund zal worden door maatschappelijke organisaties als het WWF en andere organisaties en instellingen voor nationale en internationale samenwerking.

Altijd op de hoogte blijven?