Unilever streeft naar duurzame garnalenvangst

Conimex garnalenkroepoek infographic

De kroepoek van Unilever-merk Conimex wordt gemaakt van garnalen gevangen door kleinschalige vissers in de Javazee. Unilever besloot samen met partner Intersnack om concrete stappen te zetten om deze garnalenvangst te verduurzamen. "Het doel is om binnen 3 jaar alle garnalen voor Conimex-kroepoek 100% traceerbaar en duurzaam te vangen".

De kroepoek van Conimex wordt sinds de jaren '80 gemaakt in Indonesië en afgebakken in Nederland door Intersnack. De garnalen zijn afkomstig uit de Javazee, onderdeel van de Koraaldriehoek. “Wij zijn ons ervan bewust dat dit natuurgebied, waar wel 3000 vissoorten en 75 procent van alle koraalsoorten leven, wordt overbevist onder andere doordat de vraag naar vis en garnalen wereldwijd toeneemt”, vertelt Pleun Lauwerier, marketing manager van Conimex. “Die overbevissing is het resultaat van het gebruik van verkeerde netten die soms ook nog eens de natuur beschadigen. Doordat de visstand daalt, moeten de vissers steeds verder uitvaren. Dat kost meer tijd én meer geld vanwege de stijgende brandstofkosten. Een gezonde garnalenstand is dus niet alleen cruciaal voor onze producten, maar ook voor de toekomst van die duizenden kleinschalige vissers en hun families die leven van de visserij.”

Het verduurzamen van deze visserij is niet eenvoudig vanwege de complexe en intransparante keten. Duizenden kleinschalige vissers afkomstig uit verschillende vissersdorpen vangen de garnalen, die zij aan tussenpersonen verkopen. Deze tussen personen verkopen deze garnalen weer aan een 'collector'. Via deze persoon komt de vangst uiteindelijk bij de fabriek terecht. De eerste stap is daarom het in kaart brengen van deze vissersgroepen.

De grootste impact bereik je volgens Lauwerier met duurzame vismethoden. Daarom stimuleert Unilever het gebruik van trammelnetten. Met deze netten vang je alleen volwassen garnalen en het net beschadigt het koraal niet. Het nadeel is dat het vissen met deze netten arbeidsintensiever is, ze gaan sneller stuk en in een slecht garnalenseizoen heb je met niet-duurzame netten meer kans om iets te vangen. Het overtuigen van de lokale vissers is een uitdaging. Lauwerier: “Wij moeten ze ervan overtuigen dat overstappen naar duurzame vismethoden cruciaal is. Enerzijds om hun eigen toekomst en die van hun kinderen veilig te stellen doordat we de visstand bewaken; anderzijds omdat grote partijen als wij op den duur anders niet meer van ze zullen kopen."

Naast het stimuleren van duurzame netten helpen Unilever en Intersnack Nederland ook bij het opzetten van systemen om de visstand te monitoren. Daarnaast bieden ze vissersdorpen hulp om zich als groep te registreren. Zo kunnen de vissers bijvoorbeeld subsidies krijgen. “De volgende stap is om via een ‘Fisheries Improvement Project’ verder te verduurzamen volgens MSC-richtlijnen", besluit Lauwerier. "Met als uiteindelijke ambitie MSC-gecertificeerde garnalen. Zover zijn we nog niet en dit zal nog jaren duren – naast goede vangstmethoden vereist deze certificering onder meer dataverzameling en stockmanagement en dat kost tijd om te implementeren."

Het complete interview met Lauwerier is te lezen op de website van Unilever.

Lees ook
De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Princes vergroot aandeel verantwoord ingekochte tonijn

Princes vergroot aandeel verantwoord ingekochte tonijn

Princes heeft haar aandeel verantwoord ingekochte tonijn in 2018 verhoogd naar 94 procent. In 2017 was dit nog 90 procent, laat het bedrijf weten in een persbericht. Het doel is om 100 procent verantwoorde tonijn aan te bieden. Menno Bax, Marketing Director voor Princes Europe: "Wij zijn een van de grootste aanbieders van tonijnconserven in Nederland....

Het Grote Tonijndebat

Het Grote Tonijndebat

Tonijn is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. Maar er bestaat ook veel onduidelijkheid over. Iedereen wil duurzame vis, maar er is een gebrek aan kennis hierover. Wanneer is tonijn duurzaam? Tijd voor een avond waar deze vis centraal staat. Daarom vond afgelopen dinsdag 4 juni in Pakhuis de Zwijger het Grote Tonijndebat plaats.