Urker vishandelaar krijgt boete voor gijzelen oplichter

VIS 6-3-MDV schip-GRO-068

De eigenaar van visgroothandel De Jong uit Urk is veroordeeld tot een boete van 10.000 euro voor het gijzelen van een oplichter. Tegen de 42-jarige vishandelaar en een 48-jarige werknemer werden twee weken geleden voorwaardelijke celstraffen geëist van respectievelijk vier en twee maanden. De medewerker is inmiddels vrijgesproken.

Van der Valk

Bij groothandel De Jong werd op 15 november 2013 een partij vis besteld voor ruim 20.000 euro. De koper deed zich voor als medewerker van Van der Valk hotels en restaurants. Op 19 november 2013 werd de vis opgehaald door de 50-jarige man uit Emmen en nog dezelfde dag werd er een nieuwe order geplaatst.

Gijzeling

De 42-jarige eigenaar van de visgroothandel kreeg argwaan, omdat betaling uitbleef. Hij had inmiddels aangifte gedaan bij de politie, maar vond dat die te weinig deed. Daarom liet hij de tweede transactie doorgaan, om degene die hem oplichtte aan te houden. De betreffende chauffeur verklaarde echter van niets te weten. Hierop besloot de vishandelaar zelf actie te ondernemen. Hij wachtte bij het autoverhuurbedrijf een andere chauffeur op, een 51-jarige man uit Veendam, en nam hem mee naar zijn bedrijf om te proberen zijn geld of zijn vis terug te krijgen. Daarbij was ook de 48-jarige werknemer van de vishandelaar aanwezig. Deze actie werd door de rechter beoordeeld als gijzeling.

Oplichters

De twee oplichters werden door de rechtbank veroordeeld tot werkstraffen van respectievelijk 100 en 200 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk.