Van Dam: 'Het gaat steeds beter met de visstanden'

Tarbot

De internationale raad voor onderzoek van de zee ICES maakte op 30 juni haar vangstadviezen bekend voor de Noordzeevisserij. Staatssecretaris Van Dam stelt dat het steeds beter gaat met de visbestanden in de Noordzee. Hij heeft zijn inzet voor het bepalen van de quota van komend jaar gedeeld met de Tweede Kamer.

Gegevensarme bestanden

Voor de quota voor tarbot, griet, rog en andere gegevensarme bestanden (data limited stocks) wil Van Dam per vissoort kijken wat de beste benadering is. Vissers zien deze soorten in grote hoeveelheden. Daarom drong de Nederlandse Vissersbond aan op een versoepeling voor de quota voor deze vissoorten bij de minister en Europa.

Onderzoek

De Nederlandse Vissersbond, VisNed, PO Wieringen, de Redersverening en ProSea, willen samen met Wageningen Marine Research de data over soorten als tarbot, griet, rog en Noorse kreeft verbeteren. Hiervoor is  inmiddels een subsidieaanvraag ingediend voor een meerjarig onderzoeksproject. Met deze gegevens kunnen meer realistische inschattingen worden gemaakt voor de quota voor deze soorten.

Aanlandplicht

Ook wil de staatssecretaris voor de bestanden die in 2018 onder de aanlandplicht vallen voldoende quota-ophoging bepleiten om de ongewenste bijvangsten te compenseren. Dit moet wel binnen de maximale duurzame vangst vallen.

Lees ook:

Nieuw ICES rapport over pulsvisserij ( )

Lees ook
ICES:  Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

ICES: Pulskor vermindert impact tongvisserij op ecosysteem en milieu

De Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) heeft advies uitgebracht over de pulsvisserij. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van de pulskor bij de tongvisserij de impact op het ecosysteem en milieu vermindert. De puls is minder schadelijk dan vissen met de boomkor.

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Aantal jonge palingen stijgt

Aantal jonge palingen stijgt

De dalende trend van de palingstand is gestopt en het aantal jonge palingen stijgt significant. Dat stellen palingwetenschappers in het vandaag verschenen adviesrapport van ICES, de International Council for the Exploration of the Sea. Eerder meldde Dupan al dat de organisatie grote hoeveelheden paling bij de waterkrachtcentrales van Alphen in de Maas...