Veel garnalen bij Zeeuwse kust

21 november 2022 Redactie Vismagazine

Er zwemmen momenteel heel veel garnalen voor de Zeeuwse kust. Vissers meldden recordvangsten van 3.000 tot 6.000 kilo per week. Voor de Zeeuwse kust vissen daarom momenteel ook veel kotters uit de noordelijke provincies. Dat meldt Omroep Zeeland.

De grote hoeveelheid garnalen werden half september voor het eerst gesignaleerd voor de Zuid-Hollandse kust. Deze ‘garnalenexplosie’ verschoof in oktober naar de Zeeuwse eilanden. En momenteel zitten ze bij de monding van de Schelde, tussen Vlissingen en Oostende.

Garnalenexplosie

Zo’n garnalenexplosie komt volgens zeeonderzoeker Willem den Heijer wel vaker voor, maar deze duurt wel uitzonderlijk lang. “Normaliter nemen de vangsten na krap een maand alweer af, maar nu boeken de kotters al langer dan anderhalve maand uitstekende vangstresultaten”, vertelt hij aan Omroep Zeeland.

Klimaatveranding is volgens Den Heijer niet de oorzaak van de explosie. “De Noordzee is heel dynamisch. Daardoor migreren bepaalde vissoorten. Een explosie heeft vooral te maken met een iets warmere watertemperatuur en meer voedsel in het water.” Als het water afkoelt vertrekken de garnalen weer.

Prijs garnalen

Voor de visserijsector, die kampt met de hoge brandstofprijzen, is de garnalenexplosie goed nieuws. De recordvangsten zijn daarom meer dan welkom. Den Heijer verwacht dat het op korte termijn geen effect gaat hebben op de garnalenprijs in de supermarkt.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?