Veiling eerste Oosterscheldekreeft 2023 voor Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)

14 maart 2023 Redactie Vismagazine

Op 30 maart start het seizoen van de Oosterscheldekreeft. Die dag vindt ook de traditionele veiling plaats voor het goede doel. Dit jaar kozen de Zeeuwse kreeftenvissers en United Fish Auctions voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). TV-persoonlijkheid Patrick Lodiers fungeert als veilingmeester.

Patrick Lodiers is bekend van BNNVARA, de Lama’s, kennisquiz The Connection. Als geboren Zeeuw heeft Lodiers grote betrokkenheid bij de Zeeuwse wateren en het werk van de KNRM. Zijn doel is een zo hoog mogelijk bedrag voor de KNRM bijeen te brengen. Na de veiling vindt er een proeverij van Oosterscheldekreeft plaats.

De veiling vindt op donderdag 30 maart in de Zeeuwse visserijplaats Yerseke plaats, in aanwezigheid van kreeftenvissers, kreeftenhandelaren, restaurateurs, het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. Vorig jaar haalde Edwin Evers met de eerste veiling van de Oosterscheldekreeft 2022 een bedrag van 42.500 euro op voor de Maag Lever Darm stichting.

Uniek seizoensproduct

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. De Oosterscheldekreeft wordt door kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen en de vangstperiode is gelimiteerd. Slechts gedurende 15 weken mag deze unieke Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.

Opbrengst naar KNRM

Dit jaar is sprake van een bijzondere situatie waarbij de eerste Oosterscheldekreeft bestaat uit twee exemplaren, één kreeft gevangen tijdens de opening van het kreeftenseizoen in Kortgene en één kreeft gevangen door de Zeeuwse kreeftenvissers aangesloten bij Vereniging van beroepsvissers op de Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV) tijdens de seizoensopening in Zierikzee.

Beide kreeften gaan naar Yerseke om geveild te worden voor het goede doel, de KNRM. Alle biedingen komen ten goede aan de KNRM. De KNRM is volledig afhankelijk van donaties. 1.400 vrijwilligers zijn 24/7 – onder alle weersomstandigheden – oproepbaar voor het redden en helpen van mens en dier op en rondom het water. Zes van de 45 reddingstations van de KNRM zijn gevestigd in Zeeland.

Veiling in Yerseke

Andere jaren vond de veiling plaats bij Visveiling Colijnsplaat. Maar de activiteiten van deze locatie zijn sinds 1 januari 2023 geïntegreerd in de activiteiten van Visafslag Stellendam. Er is gekozen de eerste veiling in het aan de Oosterschelde gelegen Yerseke te organiseren. Yerseke is het Europese centrum van de schaal- en schelpdierenhandel.

Altijd op de hoogte blijven?