Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt 113.500 euro op

16 juni 2022 Redactie Vismagazine
Foto: ©Goffe Struiksma

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft 113.500 euro opgebracht voor het goede doel Stichting Ambulance Wens. De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) bracht het laatste bod uit en is de trotse eigenaar.

Het Nederlands Visbureau organiseerde de veiling, de traditionele start van het haringseizoen. De afgelopen twee jaar kon de veiling niet plaatvinden vanwege de coronapandemie. “Des te meer is deze mooie cheque voor Ambulance Wens een kwestie van ‘driemaal is scheepsrecht”, schrijft het Visbureau in het persbericht.

Veiling

Voorafgaand aan de veiling gaf een vakkundige jury hun positieve oordeel over de inhoud van het eerste vaatje van 2022. Tijdens de veiling boden tientallen bieders fanatiek om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Uiteindelijk trok VNV aan het langste eind. Voorzitter Adriaan van Moort:  “Het is fantastisch dat het ons dit jaar gelukt is dit eerste vaatje te bemachtigen, temeer omdat onze belangenvereniging dit jaar haar 40-jarig jubileum viert; dubbel feest voor ons!”

Nicolette van Dam, presentatrice van het veilingevenement en betrokken bij Ambulance Wens, kijkt terug op een zeer geslaagde middag: “Het is zo geweldig dat Ambulance Wens deze opbrengst mag ontvangen. Kees Veldboer jr., die het werk van zijn onlangs overleden vader met verve voortzet, kan hiermee voor veel terminale patiënten, afhankelijk van ambulance met brancard en apparatuur, een laatste wens in vervulling laten gaan.”

Kwaliteit haring

Een deskundig keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Peter Koelewijn, Arie Kuijt en chef-eigenaar Frank Hakkenberg van restaurant La Diva uit Leiden, gaven hun oordeel over de haring: “Zo’n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd zo vroeg in het voorjaar!”

Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: “Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken aan de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. Dit jaar was de haring al half mei voldoende vet door een natuurlijk raadsel. De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. De uitdaging om met man en macht voor de eerste verkoopdag, woensdag 15 juni, voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten was sinds jaren niet zo vol vertrouwen. We kunnen starten met vette, malse haring. Overigens wordt een deel van de vangst 2022 nog de komende weken aangevoerd.”

Haringpartij

Na afloop van de veiling konden de aanwezigen de Hollandse Nieuwe proeven tijdens de feestelijke proeverij. Naast het traditionele haringhappen vanaf de staart presenteerde chef-kok Frank Hakkenberg de gasten een aantal haringamuses. Daarnaast kon men genieten van smaakcombinaties die onlosmakelijk met haring verbonden zijn: tafelzuren van Kesbeke, Bols korenwijn en speciale biersoorten van de Haagse brouwer De Kompaan.

EU-predicaat

De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

Hollandse Nieuwe

Niet alleen in Nederland is de haring in trek, jaarlijks vinden veel maatjesharingen ook hun weg naar Duitse en Belgische consumenten. Van het jaarlijkse haringquotum (nu ongeveer 430.000 ton) wordt slechts een klein deel, zo’n 25.000 ton gevangen die uitermate geschikt is om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dit betreft zo’n 180 miljoen haringen, waarvan 90 naar Duitsland worden gebracht en van de andere helft zo’n 75 miljoen in Nederland blijven en 15 miljoen naar onze Zuiderburen (België) worden geëxporteerd.

Altijd op de hoogte blijven?