Verjonging kokkelpopulatie door hitte en kou

121031 kokkels MSC

Kokkels en andere schelpdieren op het wad zijn dit jaar in relatief grote aantallen gestorven door de warme zomer, vertelt Katja Philippart, bijzonder hoogleraar productiviteit van mariene kustsystemen in een interview in de NRC.

Omgevingstemperatuur

Schelpdieren zijn koudbloedige dieren die zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Deze zomer kon de temperatuur in het dunne laagje oppervlaktewater tijdens eb op het wad oplopen tot boven de 25 graden Celsius. Dat joeg de stofwisseling en voedselbehoefte van schelpdieren flink op. Er was waarschijnlijk gewoon niet genoeg voedsel voor alle schelpdieren, met de verhoogde sterfte tot gevolg.

Verjonging kokkelpopulatie

“Naast veel dode, volwassen kokkels, zien we dit jaar ook veel jonge schelpjes, van meerdere soorten, waaronder óók kokkels,” zegt Philippart. “Die zijn het resultaat van de uitzonderlijk goede broedval van dit voorjaar.” Broedval is de periode waar de jonge schelpenlarfjes zich vasthechten aan een rots, of vaste grond, om verder te kunnen groeien. Voorheen deed een vergelijkbare verjonging zich voor tijdens strenge winters. De volwassen kokkels stierven en de gaten in de populatie werden opgevuld door 'jonkies'. "Door de verandering van het klimaat veronderstel ik dat steeds vaker de hitte de reset zal zijn van schelpdierpopulaties, niet de extreme kou,” aldus Philippart.

Bron: Foodlog

Lees ook
‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Mosselen aan de muur

Mosselen aan de muur

De schelpen van mosselen worden voor van alles gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan schelpenpaadjes, voedselbodem voor oesters, of vocht tegengaan in kruipruimtes. Elly Deurloo maakt van de schelpen panelen. Niet alleen mooi aan de muur, maar ook goed voor de akoestiek. Dat meldt Omroep Zeeland.

Programma Schelpdierconferentie 2020

Programma Schelpdierconferentie 2020

De zesde internationale schelpdierconferentie vindt plaats op 16 en 17 januari 2020 op het Deltapark Neeltje Jans. De organisatie maakte onlangs het programma bekend. Dit bestaat onder andere uit lezingen, uitreiking duurzaamheid awards en een handelsbeurs.