Het vierde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vond maandag 18 januari plaats. Op het programma stond onder andere een korte terugblik op 2020 en een vooruitblik op 2021. Daarnaast nam de Haagse burgemeester Jan van Zanen het nieuwe kookboek van de stichting virtueel in ontvangst. 

“Het nieuwe jaar belooft een moeilijk jaar te worden voor de visserij en de horeca”, denkt Suzanne van der Pijll, bestuurslid van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. “De vissers hebben een hoge prijs betaald voor toegang tot de Britse wateren door een nadelige Brexit-deal en de horeca is gesloten vanwege de huidige lockdown. Een onheilspellend scenario, maar desondanks de huidige situatie liggen er wel kansen voor het product Noordzeevis uit Scheveningen in 2021.”

Verse Noordzeevis

De stichting werkt met het project Dichtbijvangst onder andere aan het verbeteren van het verdienmodel voor verse Noordzeevis uit de korte keten. Op het webinar presenteerde Geert Hoekstra, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit & Research de eerste bevindingen. Opvallend was dat de verkoopmarges op Noordzeevis zeer aantrekkelijk kunnen zijn voor de horeca. Soms tot wel 25 procent op het product. Daarnaast worden er ook heel veel verschillende onbekende soorten Noordzeevis aangevoerd waarvan de inkoopprijzen laag zijn. Soms tot onder de één euro per kilo verse vis.

“Vissen zoals wijting en grauwe poon worden in grote volumes aangevoerd. En deze vissoorten doen qua culinaire mogelijkheden niet onder voor de duurdere varianten als kabeljauw en rode poon. Door juist voor deze relatief onbekende vissen te kiezen kan bijvoorbeeld een horecaondernemer een breder lokaal assortiment aanbieden. Zo kan hij zich onderscheiden met ook nog een aantrekkelijk verdienmodel in de korte keten. Daarnaast verwachten de ondervraagde ondernemers, mede door de coronacrisis, een stijgende vraag naar lokale producten”, aldus Hoekstra.

Schevenings kookboek

Op het programma van het webinar stond ook de uitreiking van het nieuwe kookboek van de stichting aan de burgemeester van Den Haag. Dit stond al langere tijd op de agenda van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Door de maatregelen van de afgelopen maanden en de huidige verlenging van de lockdown gebeurde dit uiteindelijk virtueel tijdens het webinar.

Burgemeester Jan van Zanen, die zelf een groot fan van vis is, nam het kookboek in ontvangst. “Hetgeen ik zo mooi vind aan dit kookboek is dat het in samenwerking met Haagse en Scheveningse jongeren is gemaakt die een beroep in de lokale horeca- en vissector ambiëren. Het is een waardevolle toevoeging aan mijn keuken en binnenkort ga ik er zeker uit koken.” Het kookboek is verkrijgbaar op de website van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Het vierde webinar van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is terug te kijken op het YouTube-kanaal van de stichting.

Altijd op de hoogte blijven?