Vernieuwd Holland Paviljoen op SEG Brussel

SEG 2017 (6)-kl

Nederland heeft zich uitstekend gepresenteerd op de Seafood Expo Global (SEG)in Brussel. De Nederlandse vlag was van afstand te zien als boarding hoog boven het Holland Paviljoen in Hal 6 en 9 van de Expo Brussel. Verder in het paviljoen veel oranje elementen. Naast het Nederlands Visbureau die de organisatie van het Holland Paviljoen zoals gebruikelijk op zich had genomen, waren 19 Nederlandse Visbedrijven aanwezig.

Jelle Pasterkamp van Oromar is een van de standhouders in het Holland Paviljoen in Hal 6. "We zijn hier voor het eerst en we er is veel belangstelling. Het Visbureau organiseert het perfect." Het bedrijf uit Urk handelt voornamelijk in langoustines en Noordzeevis.

Prins & Dingemanse is genomineerd voor een Seafood Ecxcellence Global award met Royal Dutch Smoked. Niet gewonnen, maar wel innovatief, want bij gerookte vis wordt vooral aan paling en zalm gedacht, vertelt Martijn van der Sluis. Nu is er ook een variant met mosselen, makreel, meerval en kabeljauwlever ontwikkeld.

Ook zijn tal van Nederlandse visbedrijven buiten het Holland Paviljoen te vinden, soms omdat zij op de buitenlandse export gericht zijn. De stand van Culimer springt met zijn oranje basiskleuren ook altijd in het oog. Hun noviteit is de sealverpakkingen voor kwetsbare vissoorten als tonijn, zalm en makreel.

Anova heeft het accent meer naar vers dan diepvries verschoven met een nieuwe lijn. Zoals verse moten kabeljauw en zalm, maar ook kleine blokjes verse vis, die zo met groenten enz. in de wok bereid kunnen worden.

In de enorme stand van de Parlevliet & Van der Plas Groep, zijn onder meer Heiploeg en Ouwehand vertegenwoordigd. Waar bij Ouwehand het accent ligt op allerlei haringproducten, heeft Heiploeg vooral garnalen. Nieuw in het assortiment is de garnalen-tapas: kleine porties garnalen in bakjes, met diverse tapenades.

Bij Bull Meat denk je niet in eerste instantie aan vis. Startte het bedrijf ooit als vleesimporteur, kwam met de komst van visspecialist Dennis Smit, ook vis in het assortiment, onder de merknaam Sea Bull. Nu is de verhouding 20 procent vlees en 80 procent vis. In de stand is tonijn- en zalmcarpaccio te proeven.

Processing

Hal 4 van Expo Brussel is standaard het terrein van de Seafood Processing Global. Hier staan de machinebouwers en -leveranciers. Marel is er met zijn verpakkingslijn. Een eind verderop staat een machine ijs te schaven. Het is bij Recom Ice systems, die deze machines bouwt voor schepen, maar ook voor op het land. Murre Techniek, Tramper Technology en Westpack zijn trouwe SPG-exposanten.

USA

De Verenigde Staten zijn met meerdere paviljoens present. "Er zijn vier 'Seafood groups, verdeeld over vier regio's", weet Marcel Pinckaers, van het USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, dat een kantoor in Den Haag heeft. "Veel wordt per schip geëxporteerd en gaat via de haven van Rotterdam verder Europa in. Verder op de SEG vallen de enorme landenpaviljoens op van onder andere Chili, Schotland, Canada en Vietnam.