Verschillen in de CO2-footprint van de visvangst

Kreeft

Wetenschappers van de University of British Colombia onderzochten de klimaatvoetafdruk van de visvangst. Zij berekenden dat ongeveer 4 procent van de CO2-uitstoot van de voedselproductie voor rekening van de visserij komt, schrijft Knack. Ook constateerden ze dat de uitstoot per vissoort verschilt. Het onderzoek betreft alleen de 'wilde' visvangst. Kweekvis valt hier buiten.

Volgens de wetenschappers stoot ongeveer de helft van alle vissersvloten minder dan 20 kilogram CO2 uit per kilogram geproduceerde eiwitten. Dit is veel minder dan de uitstoot die rundvlees met zich meebrengt. Rundvlees veroorzaakt een klimaatafdruk die tussen de 45 en 640 kilogram CO2; varkensvlees is verantwoordelijk voor 20 tot 55 kilogram.

Kreeft en garnaal

De onderzoekers brachten de uitstoot van vissersvloten tussen 1990 en 2011 in kaart op basis van hun brandstofverbruik. De CO2-uitstoot bleek in die periode met 28 procent toe te nemen, terwijl de hoeveelheid aangelande vis vrijwel gelijk bleef. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met een verschuiving in consumentenvoorkeuren.

De consument heeft een voorkeur ontwikkeld voor 'luxe' zeevruchten als kreeft, krab en garnaal. "We zijn rijker, mensen hebben meer geld over voor deze dieren en ze komen nog altijd redelijk overvloedig voor", zegt voedselsystemen-onderzoeker en co-auteur Peter Tyedmers in The Independent. De vangsten van de gewilde schaaldieren lagen in 2011 dan ook 60 procent boven het niveau van 1990.

CO2-footprint

En dat heeft gevolgen, want waar de gemiddelde CO2-footprint van vis gelijk is aan die van kip, komt die van kreeft en garnaal in de buurt van die van lam en rund. Volgens de onderzoekers zijn schaaldieren als garnaal en kreeft het minst klimaatvriendelijk, omdat de schepen die er op vissen grotere afstanden moeten afleggen en minder grote hoeveelheden vangen. Vanuit klimaatoogpunt zijn kleine vissoorten zoals ansjovis, sardines en haring het meest efficiënt, omdat ze in grote scholen zwemmen en zich als school laten vangen.

Het mag opvallend heten dat de visserij op schaaldieren, die ongeveer 6 procent uitmaakt van de totale visvangst, verantwoordelijk blijkt voor 22 procent van alle uitstoot. Vissersvloten die op kleine vissoorten vissen (de hierboven al genoemde haring, ansjovis en sardines) dragen maar 2 procent van de uitstoot bij, maar brengen een vijfde van alle visvangst aan land.

Bron: Foodlog

 
Lees ook
Futurologen

Futurologen

Wanneer ik aan de toekomst van de Noordzee denk en daarbij beelden wil hebben, kom ik uit bij de gebroeders Rudolf en Robbert Das. Ver voordat er grootschalig werd gedacht over windmolens op zee, kwamen ze al onzichtbaar in hun tekeningen voor. Bij Rudolf was dat de architectuur en bij Robbert het nautische gedeelte.

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

De Urkse scholvissers Rense en Johannes de Boer hebben met hun nieuwe LT-295 gekozen voor de twinrigvisserij. Deze vangstmethode vergt relatief minder brandstof en je kunt per uur een groter areaal bevissen. Bovendien is efficiënte visverwerking aan boord van de nieuwe kotter mogelijk. Dat komt de (aanvangs)kwaliteit van de schol ten goede.

Vlaamse vissers hoeven voorlopig niet uit te varen

Vlaamse vissers hoeven voorlopig niet uit te varen

Vlaamse vissers krijgen van de regering de mogelijkheid om tijdelijk niet uit te varen. De Vlaamse regering maakte dit besluit 15 mei bekend. Door deze tijdelijke stillegging visvangst kunnen vissers vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. De sector zal hier gezamenlijk afspraken over maken.