Verse kabeljauw favoriet voor kibbeling en lekkerbek

15 februari 2021 Michel Verschoor
Foto: Koos Groenewold

Welke vis is het meest geschikt voor kibbeling en lekkerbek? De meningen zijn meestal verdeeld. Navraag leert dat visspecialisten die de beste kwaliteit willen leveren, nauwelijks twijfelen. Verse kabeljauw is favoriet. Alleen als die echt te duur is, wordt er uitgeweken naar andere witvissoorten. Bot blijkt een goed alternatief voor kibbeling te zijn.

Visspecialist Arie Kuijt uit Katwijk werkt dagelijks met vis. Goed, nu de horeca en evenementen­branche stilliggen, heeft de graag geziene visfileerder minder om handen. Vervelen doet hij zich niet. “Ik heb dit jaar de zeevishengels weer eens ter hand genomen en ben aan het kitesurfen”, zegt hij. Thuis maakte hij afgelopen winter culinaire visvideo’s voor zijn social media pagina’s. De zee is in zijn leven altijd dichtbij.

Een viszaak heeft Kuijt niet, dus voor een onafhankelijk oordeel over wat de beste vis is voor kibbeling en lekkerbek, zijn we bij hem aan het juiste adres. “Voor kibbeling en lekkerbek gebruik ik kabeljauw of een kabeljauwachtige. Vroeger toen kabeljauw in veel grotere hoeveelheden werd aangevoerd, werden de wangetjes gebruikt. Daar dankt kibbeling zijn naam aan. Maar daar was snel een tekort aan en tegenwoordig al helemaal. Wat er in de handel rondgaat, vertrekt al gauw op transport naar het buitenland. Dus zijn we voor kibbeling en lekkerbek aangewezen of filets. Daarbij geldt de voorwaarde dat de vis bij voorkeur vers moet zijn.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 1-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?