Vis in de media - week 29

22 juli 2022

Zeeuwse mosselen, vissers die ermee stoppen en de toekomst van de visserij in Wieringen. Wat lazen we deze week over de vissector? Een greep uit de media. 

Vluchthaven Bruinisse
“De BRU-45 van visser en vishandelaar Dominic Haaij doet 's zomers dienst als pontje naar Anna Jacobapolder”, meldt PZC. “Hij wil bij de aanlegsteiger in de Vluchthaven van Bruinisse een ponton plaatsen voor meer informatie over visserij en de omgeving.”

Brand bij Simonis
Bij visrestaurant Simonis brak half juli brand uit die uitbreidde naar het naastgelegen bedrijfspand. Op Visserij.nl staat een verslag van de brand.

Zeeuwse mosselen
De Zeeuwse mosselen zijn populair in België. Reden voor HLN om er een artikel aan te wijden. “Hoe Zeeuws zijn die mosselen precies? En hoe geraken de producenten elk jaar aan zo’n hoog aantal, zelfs tijdens een slechte oogst?”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Opvolger gezocht
Na 35 jaar stopt Arie de Visser als beroepsvisser. “De druk is tegenwoordig zo hoog geworden, dat je alle weken moet varen en een besomming moet halen om de boel draaiende te houden”, vertelt hij aan NH Nieuws. Hij is op zoek naar een opvolger.

Vertrek naar Noorwegen
Visser Nico van der Plas en zijn zoon Art-Jan verlaten Katwijk en vertrekken naar Noorwegen. De twee zijn helemaal klaar met het Nederlandse visserijbeleid, meldt de Telegraaf. “We worden hier gewoon uitgekotst.”

Toekomst visserij
Tjeerdo Wieberdink filosofeert met NH Nieuws over de toekomst van de bedreigde visserij. Door wet- en regelgeving rondom stikstof en de extreme brandstofprijzen, lijkt de toekomst voor de visserij op Wieringen steeds onzekerder. “Maar dit blijft een vissershaven, daar ben ik niet zo bang voor.”

Mosselen bereiden
Tubantia spreekt met Peter Oreel, chef van de Oesterij, over het bereiden van mosselen.”Fout nummer 1 die veel mensen maken is dat ze mosselen uitgebreid spoelen in zoet water. Doe dat niet. Mosselen verliezen dan hun zilte smaak.”

 

Altijd op de hoogte blijven?