Vis in de media - week 31

6 augustus 2022 Redactie Vismagazine

Onbegrip bij vissers om verlies visrechten, Vishandel Plugge stopt na bijna 100 jaar en het is leeg in de grootste visafslag. Wat lazen we de afgelopen week over de visbranche? Een greep uit de media.

Onbegrip over verlies visrechten
De visserijsector reageert met onbegrip en woede op de aangekondigde saneringsregeling. Vissers vallen met name over het verlies van de visrechten. We lazen er artikelen over in onder andere PZC, EenVandaag, NPO Radio 1, Reformatorisch Dagblad en Omroep Zeeland.

Vishandel Plugge
Omroep West gaat langs bij Yvonne en Arie Plugge, die stoppen met hun vishandel. Hiermee komt een einde aan de bijna honderdjarige geschiedenis van de Haagse vishandel Plugge. De zaak krijgt een nieuwe eigenaar. “De nieuwe eigenaar heeft al met ons meegelopen en hij doet het geweldig.”

Kaat Mossel
Op In de buurt Rotterdam staat een video van Kaat Mossel waarin Ron Hirt laat zien hoe hij de bekende mosselen bereidt. “Mosselen kunnen bijna met alles. We hebben nu bijvoorbeeld een special met truffel. Wokken, bakken in een hapjespan of bereiden op de bbq kan ook allemaal.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Mosselfeesten
In PZC een verslag van de mosselfeesten in Middelburg. “Alles aan de Mosselfeesten klopte de afgelopen dagen op de Middelburgse Vlasmarkt. Mooi weer, leuke mensen en een gezellige sfeer, oordeelt Hayo Duinkerken.”

Amsterdamse paling
Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw vertelt in Trouw over de paling in het onderwaterpark van Amsterdam. ““Het is een mysterieus beest. Tot in de 19de eeuw wisten we niet dat hij helemaal naar de Sargassozee in het Caribisch gebied zwom om zich voort te planten.”

Klimaatverandering
“In het najaar maakt de bronforel zich in het noordwesten van Virginia op voor het paaiseizoen”, meldt National Geographic. “De vis is het symbool van deze staat, maar door klimaatverandering dreigt het koude water waarin het dier gedijt op te warmen.”

Lege visafslag
Visafslag IJmuiden is momenteel de grootster maar het is er leeg."Kan je nagaan wat er in andere afslagen is", zegt Cor Lokker in NH Nieuws. Hij maakt zich zorgen om de visserij. “We weten niet waar we aan toe zijn.”

 

Altijd op de hoogte blijven?