Vis in de media - week 33

19 augustus 2022 Redactie Vismagazine
Foto: Koos Groenewold

Tekort aan personeel, het verdriet van de Zuiderzee en kabinet moet Noordzeevisserij steunen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Personeelstekort
Visgilde Dieren is wanhopig op zoek naar personeel. "We moeten op de donderdag al sluiten, omdat ik anders alleen sta en dat is niet haalbaar", legt medewerker Angela van de viswinkel uit aan Omroep Gelderland.

Producent visvervangers
In De Ondernemer aandacht voor Seasogood, een producent van visvervangers. “Het geheime recept van de visvrije tonijn van Seasogood bevat zeewier, algen, duindoornbessen en sojabonen. Het vergt veel smaaktesten.”

Steun kabinet
“Net als boeren horen ook vissers bij Nederland. Het kabinet zou daarom de Noordzeevisserij moeten steunen nu de gasolieprijzen zo hoog zijn.” Dat schrijft Theo Bakker in een opiniestuk in Trouw.

Lied voor Urk
Zangeres Geke van der Sloot slaat alarm in lied voor Urker visser, meldt het Reformatorisch Dagblad. Volgens de zangeres staat de toekomst van de visserij en daarmee het karakter van Urk op het spel. “Nog even en Urk is Urk niet meer.”

Opmars exotische schelpen
Schelpenzoekers vinden steeds meer exotische schelpen op de Zeeuwse stranden. Exoten die al langere tijd succesvol in Nederland leven en relatief wijd verspreid zijn de Japanse stekelhoren, de Amerikaanse oesterboorder, Amerikaanse strandschelp en de Phillipijnse tapijtschelp, meldt PZC

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Havenvistijn
In het Noordhollands Dagblad een verslag van het Havenvistijn op Texel. Het evenement trok veel bezoekers. “Vis in alle soorten en maten. Vers uit de zee, gerookt of gebakken. En uiteraard het Visserskoor.”

Helderse Visafslag
Vissorteerders in Harlingen en Lauwersoog hoeven zich volgens het Fries Dagblad nog geen zorgen te maken over hun baan, behalve als er te weinig vergunningen worden verleend. De krant deed onderzoek naar aanleiding van een ontslagronde in Den Helder.

Mosselburger
Met de start van het mosselseizoen werd ook de mosselburger gelanceerd. De culinaire redactie van de Telegraaf gaat proeven en spreekt initiatiefnemer Rem van den Bosch over dit avontuur dat twee jaar geleden startte.

Het verdriet van de Zuiderzee
“De Afsluitdijk wordt vooral gezien als een ingenieus bouwwerk, maar daarmee wordt voorbijgegaan aan het verlies voor de visserij en het ecosysteem. De voorstelling Het verdriet van de Zuiderzee legt de vinger op de zere plek”, aldus dagblad Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?